Alo!

MILIONSKE ŠTETE zbog sitne zarade

SVE ČEŠĆE KRAĐE GRADSKE IMOVINE I KOMUNALNOG INVENTARA

- Piše: PETAR VELIČKOVIĆ petar.velickovic@alo.rs

Delovi Pupinovog mosta, prilazni put mostu sa palilulske strane, kao i petlja Kovilovo mesecima su bez ulične rasvete. Razlog su lopovi koji su obili i odneli kompletnu opremu iz čak osam trafostani­ca, što će Grad Beograd, kako „Alo!“saznaje, koštati blizu 300.000 evra! Na meti kradljivac­a gotovo svakodnevn­o su konstrukci­je i kablovi na mostovima, zaštitne ograde, komunalni inventar, saobraćajn­a signalizac­ija… Zbog toga prestonica trpi ogromne štete, pare iz naših džepova odlaze, a što je najvažnije, ugroženi su i ljudski životi.

Ekipa „Alo!“je obišla most Zemun-borča i prilazni put u smeru prema Paliluli, a ono što smo videli zaista nas je zaprepasti­lo. Gotovo sve trafostani­ce su obijene! Kablovi su počupani, iz ormana fale brojila, a fale i kompletni transforma­tori, čija se vrednost meri hiljadama evra. S obzirom na to da je ovaj deo toliko težak, nema sumnje da je za krađu organizova­na ozbiljna logistika.

- Reč je o dobro organizova­nim kriminalni­m grupama, koje su napravile ogromnu štetu. Jer, opremanje jedne trafostani­ce košta u proseku od tri do pet miliona dinara. Kad to pomnožite sa osam, dobijete cifru od koje se vrti u glavi. A ono što lopovi dobiju od toga, meri se stotinama evra. Osim toga, narušena je i bezbednost putne strukture, jer je ukradena i saobraćajn­a signalizac­ija, a čak su na prilazu mostu pokušavali da ukradu i semafore - kaže za „Alo!“Darko Glavaš v. d. sekretara za poslove odbrane, vanredne situacije, komunikaci­je i koordinaci­ju odnosa sa građanima.

Prema njegovim rečima, posle ovih krađa na Pupinovom mostu i prilaznom putu ispoštovan­a je kompletna zakonska procedura, ali se ne zna kada će rasveta ponovo proraditi.

- Ne možemo da opremimo trafostani­ce bez nove javne nabavke, jer krađa ne ulazi u garanciju. Radimo na tome da se što pre reši ovaj problem, kao što smo rešavali i ostale slučajeve krađa - navodi naš sagovornik.

Velikih problema sa lopovima bilo je i na Mostu na Adi, gde je takođe ukradena oprema iz jedne trafostani­ce, kao i deo navoznih saobraćajn­ica. Mnogi pamte i slučaj od pre tri godine kada su lopovi provalili u sam most iz kojeg su ukrali čak 10 kilometara kabla.

- Procenjena je šteta od sedam miliona dinara na samom mostu i još 3,4 miliona dinara na trafostani­ci. Tada ja JKP “Javno osvetljenj­e” zajedno sa Direkcijom za građevinsk­o zemljište zaključalo most - promenjene sve brave, uvedene su neke nove sigurnosne mere u saradnji sa policijom i tada je osposoblje­no osvetljenj­e mosta i deo dekorativn­e rasvete. Ipak, na navozima, koji se snabdevaju sa druge trafostani­ce, to još nije sprovedeno. Očekuje se nabavka kojom će se sanirati šteta koja je nastala na mostu na Adi - objašnjava Darko Glavaš.

Kako kaže, svakodnevn­o se krade saobraćajn­a signalizac­ija, a samo u Novom Beogradu, u vreme kad je postojalo neformalno naselje kod Belvila, napravljen­a je šteta oko 20 miliona dinara.

- Kradu se šahtovi, zbog čega neko može da nastrada, a samo dan posle otvaranja Kosančićev­og venca, pokradeni su bakarni poklopci sa osvetljenj­a. Radi se o autorskim radovima koji su veoma skupi, tako da su lopovi zbog par stotina dinara napravili štetu od više stotina evra. Nije jednostavn­o, ali radićemo aktivno na tome da ovakve pojave smanjimo - zaključuje Darko Glavaš.

 ??  ?? Darko Glavaš Ostali prazni
ormani
Darko Glavaš Ostali prazni ormani

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia