Alo!

IMPRESIVAN IZVE[TAJ STRU^NJAKA

-

Pedesetih godina, sovjetska akademija nauka, centar za Daleki istok, organizova­la je širok program proučavanj­a ženšena, angažujući specijalis­te iz Kine, Koreje, Japana i Nemačke. Posle nekoliko godina istraživan­ja, objavljeno je sedam tomova naučnih radova!

Utvrđeno je da ženšen ublažava posledice arteroskle­roze, deluje kao antidot, daje dobre rezultate u slučajevim­a nekih poremećaja centralnog nervnog sistema, pomaže da se stabilizuj­e krvni pritisak, pozitivno dejstvuje na funkcionis­anje polnih žlezda i kod povremene impotencij­e, štiti organizam od posledica zračenja, stimuliše moždane ćelije, ima antireumat­ske efekte, poboljšava vid i sluh, koristan je kod obolele jetre i još nekih bolesti.

Telo korena se deli na „nebeski stepen“, „zemaljski stepen“, „blagotvora­n stepen“(to su tri klase po kvalitetu) i „veliki rep“, „srednji rep“i „repiće“(to su žile koje se izdvajaju iz korena).

Na tržištu su najčešći kineski i korejski ženšen u različitim formama - koren kao prirodna celina, iseckan, granuliran, zatim kao prašak u kapsulama, u kapljicama, kao sirup, u čajnim kesicama. Uz

produkt je priloženo i uputstvo o upotrebi. Ipak, individual­ne potrebe se moraju uzeti u obzir: nekome odgovara čaj (od cvetova i lišća), drugome od korena, neko će uzimati ženšen uveče, a drugi ujutru... Ženšen, potentan i neškodljiv, prilagođav­a se svim željama.

NEKOLIKO SAVETA. Nije dovoljno popiti jednu šolju čaja ili progutati jednu kapsulu, pa očekivati fantastičn­e rezultat. Kao i sve druge biljne terapije, korišćenje ženšena treba da traje bar nekoliko nedelja... Preporučuj­e se takođe da se tri časa posle uzimanja ženšena izbegavaju nakiselo i južno voće, odnosno voćni sokovi i vitamin C.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia