Alo!

Zna se gde se šire noge!

-

Š to mi Srbi znamo sami sebe da pokopamo, pa to niko drugi ne ume! Ne treba nam ni virus, ni osiromašen­i uranijum, sami ćemo da se istrebimo. Aj’ što znam žene od 50+ koje su decu rodile i „svoje odradile”, pa kod lekara neće makar im iz gaća varnice sevale, nego sam počela da upoznajem i žene koje se spremaju da zagaze u četvrtu deceniju, a noge nisu raširile samo tamo gde treba kod ginekologa!

M ene je, bre, od takvih sramota! Ne znam šta pametno takvima da kažem. Sve im kao maloj deci objašnjava­m kako jeste da nije baš kao odlazak na kolače, ali da se preživi... Ne, stvarno Sve mogu da razumem - i da je neprijatno, i da boli, i da nije lako naći dobrog lekara, a znate li šta je najteže? Vratiti izgubljeno zdravlje! Ne pričam napamet - iskustvo! A i žena sam, pa sam utvrdila gradivo.

K ako da vam kažem, vaša roba - vaša stvar, ali nemojte posle da vičete kako vas je strašna nesreća zadesila, pa vam karcinom našli već kad je bio u neizlečivo­j fazi. Ili da kukate nad zlom sudbinom koja vam ne dozvoljava da se ostvarite kao majka. Neću ni ja vama tada reći: „Same ste krive”, biće mi žao.

J edino što je u celoj ovoj priči pozitivno, ako takav termin uopšte i smem u ovom slučaju da upotrebim, jeste to što žene nije blam da priznaju da kod ginekologa u životu nisu kročile ili da to čine samo kad baš zagusti. Ono o čemu niko ne priča jeste činjenica da ovom zemljom na desetine hiljade muškaraca hode a da ne znaju ni da postoji urolog. Da ne širim medicinski dalje šta sve oni „dole nose”, pa ženama prenose, a žene se ne kontrolišu Jasno vam je šta hoću da kažem?

 ??  ?? Ivana Nikolić urednik
Ivana Nikolić urednik

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia