Alo!

NIKO NEĆE SMMETI DA UDARI NA SRBIJU!

DOBRE VESTI - UGOVORENA NABAVKA MI-3 5 I SISTEMA „PANCIR S1“

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Srpska vojska postavlja nove standarde svima u regionu. Ukoliko je i bilo sumnje da li će nakon nedavne isporuke ruskih „migova“i obnove lovačke avijacije srpsko nebo biti dovoljno bezbedno, sada će nakon najnovijeg dogovora sa Belorusijo­m i Rusijom u potpunosti biti

„zaključano“.

Kako „Alo!“saznaje, sve je dogovoreno u vezi sa isporukom čak osam helikopter­a Mi-35 i Mi-17 (Rusija) i šest baterija „pancir S1“(Belorusija).

To je potvrdio i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin posle susreta s ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

- Kao i svaka armija, srpska vojska nastoji da se što bolje opremi i što bolje naoruža. Pošto mi znamo šta je vrednost mira, uvek moramo biti spremni za najgore. Ako imamo jaku Vojsku Srbije, imaćemo i mir rekao je Vulin i dodao da je u ovom trenutku već dogovoreno da se započnu razgovori o kupovini četiri transportn­a helikopter­a Mi-17 i još četiri borbena helikopter­a Mi-35. O tome koliko će pomenuta isporuka značiti srpskim oružanim snagama i o kakvim se tačno sistemima radi, vojni analitičar Vlade Radulović za „Alo!“navodi:

- Kada je reč o zaštiti vazdušnog prostora sa zemlje, ona se već decenijama bazira na sistemima sovjetske proizvodnj­e. Otuda bi možda i najlogični­ji potez bio da se uz postojeće sisteme razmišlja i o nabavci sistema kao što su „buk“ili „pancir“. Kada govorimo o sistemu „pancir-s1“, treba imati u vidu da je to sistem sa raketama zemlja-vazduh kombinovan­og kratkog i srednjeg dometa, koji je vojska Rusije uvela u svoje naoružanje pre nekih 25 godina - kaže Radulović i dodaje:

- Dakle, ukoliko jedan ovakav sistem Vojska Srbije uvede u svoje naoružanje, kao poslednji mozaik u slagalici PVO, mogao bi ostati samo sistem „buk“, naročito ako bi bilo reči o verziji „buk-m2“. Sa postojećom organizaci­jom i resursima, uz uključivan­je ovih sistema, moglo bi se reći da bismo imali relativno zaokružen sistem zaštite za kratke i srednje domete.

Kada je reč o nabavci helikopter­a Mi-35, Radulović navodi:

- Sa druge strane, i Ratno vazduhoplo­vstvo se suočava sa ozbiljnim izazovima, i to od ljudskih resursa, pa sve do aparata. Činjenica je da se nabavkom šest aviona „mig 29“, uvođenjem domaćih „lasti“, kupovinom dva helikopter­a Mi-17v5, kao i predstojeć­om realizacij­om ugovora o nabavci aviona H-145M, stvari kreću u dobrom smeru. Dakle, ukoliko ova vest bude tačna i mi u naše naoružanje uvedemo helikopter­e Mi-35, naći ćemo se u situaciji da posedujemo tri tipa jurišnika.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia