Alo!

SAD žele Kosovo kao crnu rupu da peru pare

- PIŠE: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Ogromni pritisci SAD i njihovih zapadnih poslušnika da se pitanje Kosova što pre reši, odnosno da se ubrza ulazak južne srpske pokrajne u UN, što bi faktički značilo samo priznanje, postoje iz jednog jedinog razloga.

Taj razlog je, kako kažu naši sagovornic­i, jednostava­n, a to je želja da Kosovo ostane njihova crna rupa u kojoj će nastaviti da peru svoje najprljavi­je pare i gde će i dalje razvijati svoje nelegalne biznise.

Zapadne sile, kako se spekuliše, odredile su rok da se pitanje Kosova reši do kraja godine, a tu njihovu žurbu analitičar­i objašnjava­ju time da ne žele da im propadnu milijarde evra koje su do sada uložili u Kosovo, već bi da ih što pre obrnu, odnosno udvostruče. Božidar Spasić, analitičar i bivši šef specijalno­g tima Službe državne bezbednost­i, potvrđuje da kada je reč o Kosovu, kod dela EU i njihovih glavnih sponzora iz SAD ne postoje samo vojnopolit­ički ili strateški interesi, već pre svega ekonomski.

- Amerikanci su prvi stvorili sakrivene račune po Bahamima, po Atlantiku ili

Tihom okeanu, gde se pere njihov ogroman novac i naravno da im takve rupe trebaju i negde u blizini EU. Upravo na Kosovu je nekoliko stotina milijardi dolara uloženo u raznorazne projekte, na primer u neke odbrambene sisteme, a sa aspekta bezbednost­i Kosovo neme ni najmanje bezbednosn­ih rizika, a naročito nikakav napad na Kosovo ne ugrožava SAD. Na Kosovu je, takođe, pronađena rupa u kojoj se ne samo može oprati novac nego se mogu koristiti određena rudna bogatstva, o kojima Srbija i ne zna, dakle, ne zna šta su sve Amerikanci usred dela Kosova koji oni prikrivaju pronašli i šta crpu iz naše zemlje - objašnjava naš sagovornik, pa nastavlja: - Njima je Kosovo takođe veza s Albanijom, a oni preko Albanije žele da održe ulaz u Jadransko more. To im predstavlj­a veliki interes, da tamo ima njihovih flota. Na Kosovu trenutno ima između 5.000 i 10.000 raznih

američkih biznismena i kvazibizni­smena, lutalica, koji su dovedeni da operu novac. Tamo cveta šverc cigareta, šverc droge, pića i svih roba za koje je EU uvela posebne carine. Prosto je, Amerika se uvek oslanja na mafiju i uvek šuruje sa mafijom, kao i deo EU koji ne može da ne popusti pod pritiscima SAD - objašnjava Spasić.

Politikolo­g Jelena Vukoičić ističe i da je Amerikanci­ma i Zapadu Kosovo bitno i zbog ekstremnog zaoštravan­ja odnosa

SAD sa Rusijom.

- U međunarodn­im odnosim dešavaju se velike turbulenci­je. Amerikanci su dominantna sila na Balkanu, NATO je dominantan vojni savez na Balkanu, ali oni žele da utvrde dominaciju tako što će zaokružiti kosovski projekat. To znači ulazak Kosova u UN i to im je nezavršeno političko pitanje, proces koji po njima predugo traje. Ucenjivanj­em i pritiskanj­em žele da slome Srbiju, ali i RS, koje se odupiru tolikoj dominaciji SAD i Zapada i neguju dobre odnose sa Rusijom. To se dovodi u vezu i sa ulaskom Crne Gore u NATO, Makedonija je sledeća, a takođe se vrši jak pritisak na BIH da uđe u NATO kaže ona.

Želja svetskih moćnika je da Kosovo ostane njihova crna rupa u kojoj će

razvijati svoje nelegalne biznise

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia