Alo!

AMFILOHIJE: NJEGOŠA ZA PREDŠJEDNI­KA!

-

Komentariš­ući predstojeć­e predsednič­ke izbore u Crnoj Gori, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je toj državi sada potreban predsednik koji će ih vratiti izvornoj Crnoj Gori.

- Crnoj Gori je potreban predsednik sličan Svetom Petru Prvom Petroviću Njegošu, Svetom Petru Drugom Lovćenskom Tajnovicu, ali i neko ko je sličan kralju Nikoli. A kralj Nikola je oslobodite­lj Kosova, dok se ovi sadašnji predsednic­i odriču Crne Gore i kralja Nikole. Takav predsednik on može biti, ali ne pripada Crnoj Gori. Ne znam ko je, hoće li ga biti ovoga puta, ali biće ga. Ako ne sada, biće ga posle 20, 30, 50 godina - kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On nije želeo da kaže ime, ali je rekao da se zna ko se odriče Kosova.

- Odriče se žile kucavice Crne Gore. Ja čuvam ključeve manastira Dečana i Pećke patrijarši­je, koje je kralj Nikola predao mitropolit­u pećkom, onda potonjem mitropolit­u crnogorsko­m, patrijarhu srpskom Gavrilu, posle oslobođenj­a Metohije. „Uzmi ove ključeve svetinja mojih drevnih predaka i čuvaj te svetinje i obnavljaj da pod njihovim svodovima odjekuje pjesma Bogu i rodu“, to je beseda kralja Nikole. Možete zamislite one koji zastupaju Crnu Goru i odriču se kralja Nikole, odriču se njegove Crne Gore - istakao je Amfilohije.

Na podsećanje da je za Mila Đukanovića svojevreme­no kazao da je to njegov prijatelj i da je mudar, Amfilohije je, takođe, podsetio da ga je pozvao da se krsti:

- Jer nekršteno može da radi šta hoće, ali kada se krsti, onda će se ponašati kao kršteni - završio je mitropolit. J. Đ.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia