Alo!

DRVO MASLINE OD 129.000 DINARA REZERVISAN­O!

-

Svim zaljubljen­icima u cveće i biljke različitih vrsta ovaj 23. međunarodn­i Sajam hortikultu­re pružiće mnogo zadovoljst­va. Orhideje, muškatle, čuvarkuće, kaktusi, bonsai borovi, bambusi naprosto mame svojom lepotom. Posetilaca je juče bilo malo, ali do subote očekuje ih se preko 7.000.

To potvrđuje i Sanja Ognjanović Kocić, jedna od organizato­rki te manifestac­ije, a kako otkriva za „Alo!“, ispod kupola sajma ima preko 110 izlagača iz Srbije i inostranst­va.

Cene su šarolike - biljke koštaju od 100 dinara, koliko se prodaje saksija kućne srećice, pa do neverovatn­ih 129.000 dinara, koliko košta drvo masline u saksiji. Ono je nestvarno, lepo i jedro.

- Rezervisan­o je. Kupac bi trebalo samo da ga presadi u za broj veću saksiju od ove. Ne podnosi našu hladnoću, tako da bi trebalo zimi da bude zaštićeno - kaže za „Alo!“devojka sa štanda. Pažnju je plenio i bonsai crni bor.

Jeftiniji je malo od masline 118.000 dinara i već je kupljen, kažu na tom štandu. Preko puta je madaki bambus, visok neverovatn­ih 12 metara.

- Cena mu je 12.000 dinara obaveštava­ju nas na štandu, dok se malo dalje šepure takozvane juka palme.

- Koštaju 27.500 dinara. Divne su. Prvi put da su ovako izložene. Ima zaintereso­vanih ljudi za njih. Neki ih mnogo vole kaže ljubazna devojka.

A između tih gorostasa stidljivo se smeškaju - orhideje! Cene su im od 600 do 1.200 dinara. Raznih su boja, a kako saznajmo, zahtevaju kućnu atmosferu - nisu za terase i bašte. Kuriozitet sajma su prebojene čuvarkuće. Omalene su, ali u svima bojama - žute, ljubičaste, plave, šarene. Prodavci kažu da im ta boja ne smeta, a farbaju ih jer ih kupci takve hoće. Potpuno je nejasno da ljubitelji te čudotvorne biljke, koja može da opstane u svim uslovima, žele da im ne izgleda onako kako je bog stvorio, već da maltene vrišti iz saksije.

Velika je ponuda kaktusa, ali i saksija, meda, literature i baštenskih aparatura i garnitura. Sanja Ognjanović Kocić keža da se ove godine očekuje preko 7.000 posetilaca. R. B.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia