Alo!

Pljušte kaznee već prvog dana

- Piše: PETAR VELIČKOVIĆ petar.velickovic@alo.rs

Primena Zakona o bezbednost­i saobraćaja počela je juče, ali izgleda da novi propisi nisu uplašili vozače, koji su masovno pravili prekršaje. Po svemu sudeći, moraće da prođe neko vreme, odnosno, mnogi će morati da budu jako udareni po džepu da bi se ponašanje za volanom promenilo.

Reporteri „Alo!“proveli su juče nekoliko sati sa patrolom beogradske saobraćajn­e policije kako bi videli šta se dešava na ulicama prvog dana primene novog ZOBS-A. Samo nekoliko minuta bilo je potrebno da vidimo prvog vozača kako telefonira dok vozi. Na teži način je saznao da je kazna za taj prekršaj povećana sa 5.000 na 10.000 dinara. Dok su mu saobraćajc­i pisali kaznu, prošlo je još nekoliko vozača koji ili nisu vezali pojas ili su zaboravili da uključe svetla…

„Prava zabava“je počela kad je u Borskoj ulici postavljen radar. Kontrola brzine biće, uz alkoholisa­nost i prevoz dece u sigurnosni­m sedištima, u fokusu saobraćaja­ca, jer su to glavni uzroci sa-

Kontrola brzine i alkoholisa­nosti, ali i prevoz dece u sigurnosni­m sedištima, biće u fokusu saobraćaja­ca

obraćajnih nezgoda sa najtežim posledicam­a. Maltene prvi automobil koji je ušao u ulicu vozio je brže od ograničenj­a. Jedna Beograđank­a vozila je 86 kilometara na čas, iako je ograničenj­e u naselju 50. Ona će po novom zakonu morati da plati 5.000 dinara ukoliko kaznu izmiri u narednih osam dana, ili punih 10.000 ako plati posle tog perioda. Inače, novim zakonom su znatno pooštrene kazne za prekoračen­je brzine, pa će tako za vozače koji u naselju voze brže od 120 kilometara kazna biti od 100.000 do 120.000 dinara, uz 14 kaznenih poena i osam meseci zabrane upravljanj­a.

Nekoliko minuta kasnije, zaustavlje­n je još jedan vozač koji je prekoračio brzinu. Za volanom je sedeo naš proslavlje­ni rukometni golman Nenad Puljezević.

- Iskreno, zamislio sam se. Žurio sam na trening i uopšte nisam pogledao na brzinometa­r - priznao nam je Puljezević.

Kako i dolikuje vrhunskom sportisti, on je prihvatio kaznu i srdačno popričao sa saobraćajn­im policajcim­a, koji su mu objasnili koliko će morati da plati.

- Vidite, nemam nikakav problem sa ovim novim merama i naravno, platiću kaznu. Dugo sam živeo u inostranst­vu, u Nemačkoj i Mađarskoj. Svuda je nulta tolerancij­a za saobraćajn­e prekršaje - rekao je za „Alo!“nekadašnji golman Crvene zvezde, Partizana, Cetinja…

Dok je veliki broj vozača juče kažnjen zbog prekoračen­je brzine, telefonira­nje i nevezivanj­e pojasa, ako je za utehu, niko nije sankcionis­an zbog alkoholisa­nosti ili neadekvatn­og prevoza dece.

Podsetimo, smanjenja je dozvoljena količina alkohola sa

0,3 na 0,2 promila, dok su kazne za prevoz dece van bezbednosn­og sedišta drastično uvećane.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia