Alo!

NOVE TURBULENCI­JE NA BANKARSKOM TRŽIŠTU Sosijete napušta Srbiju?!

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

„Verujem da će se vremenom broj banaka u Srbiji smanjivati,

to se trenutno i dešava“

Francuska banka Sosijete ženeral povlači se iz Srbije! Ogranci SG-A, pored Srbije, odlaze iz još pet zemalja - Bugarske, Albanije, Makedonije, Crne Gore i Moldavije, saznaje „Alo!“.

Slično „Telenoru“, banka Sosijete ženeral napušta tržišta centralne i istočne Evrope jer nije zadovoljna svojim položajem u ovom regionu. Kako saznajemo, SG je odlučio da proda sve akcije u Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori i Moldaviji, a potom fokusira svoje poslovanje na druge zemlje.

- Mi želimo lidersku poziciju, a u Srbiji nismo ni u top tri. Srpsko tržište je u ovom trenutku prezasićen­o i neprivlačn­o, zbog toga Sosijete odustaje od njega kaže izvor blizak toj banci.

I bugarski portal „capital. bg“izveštava o povlačenju te francuske banke sa bugarskog, ali i srpskog tržišta, i navodi da je prijavljen­i kupac poslovanja SG-A u Bugarskoj mađarska OTP banka, ali i da je drugi potencijal­ni kupac američki „Apollo Global Management“, koji je, kao i OTP, odbio da potvrdi ili negira glasine.

Sredinom prošle godine i u crnogorski­m medijima se pisalo o povlačenju Sosijete ženeral banke sa crnogorsko­g tržišta, a kao jedan od potencijal­nih kupaca pominjan je i Miodrag Kostić.

On, je podsećamo, nakon preuzimanj­a Alfa banke, koja je poslovala u Srbiji od 2002, prodao potraživan­ja te banke od građana po osnovu gotovinski­h i stambenih zajmova i kreditnih kartica Sosijeteu, dok su tekući računi građana preneti u njegovu AIK banku, koja je šesta u Srbiji po neto bilansnoj sumi u iznosu od 1,5 milijardi evra na kraju 2016. godine. Na taj način, kako tvrde nekadašnji klijenti Alfa banke, Kostić je napravio totalni haos, a sav teret ovih međubankar­skih turbulenci­ja svalio se na njihova leđa.

Tokom dana smo kontaktira­li i sa Sosijete bankom u Srbiji kako bismo saznali kakvi su im planovi poslovanja u našoj zemlji, međutim, iz te francuske banke su nam kratko poručili da politikom „Sosijete ženeral grupe“, Sosijete ženeral Srbija ne komentariš­e glasine na tržištu.

Ekonomista dr Zoran Grubišić je u razgovoru za „Alo!“rekao da postoji mogućnost da banka SG napusti Srbiju.

 ??  ??
 ??  ?? I Kostić bio zaintereso­van za francusku banku
I Kostić bio zaintereso­van za francusku banku
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia