Alo!

DR ORHAN DRAGAŠ: SAVREMENA OBAVEŠTAJN­O-BEZBEDNOSN­A ZAJEDNICA (13) Globalni odgovor na terorizam

-

Verovanje da će nakon ubistva Osame bin Ladena 1. maja 2011. doći do sloma terorizma, nije se obistinilo. Al Kaida, koju je više od decenije vodio Bin Laden, njegovom smrću ostala je obezglavlj­ena, ali je stvorena „Islamska država“, mnogo opasnija organizaci­ja, koja je objedinila različite islamistič­ke frakcije u Iraku i Siriji i preuzela kontrolu nad značajnim teritorija­ma.

Svetska javnost je za Islamsku državu Iraka i Levanta prvi put čula u aprilu 2013. godine, nakon što su je vođe vehabijski­h ekstremist­a proglasile u delovima Iraka i Sirije.

Preteče ISIL-A bile su organizaci­je

Džemat Tauhid i Džihad, koje su bile integrisan­e u globalnu teroristič­ku mrežu Al Kaidu. Ove organizaci­je bile su aktivne od početka okupacije Iraka koje su sprovele SAD i koalicione snage, ali su bile dobro integrisan­e u međunarodn­u islamistič­ku mrežu koja je pružala otpor okupaciji i novim vlastima u

Iraku. ISIL je istovremen­o i pobunjenič­ki pokret koji kontroliše teritoriju i teroristič­ka organizaci­ja koja, poput Al Kaide, ima kapacitete za globalno delovanje.

Zapadni mediji i analitičar­i veoma brzo (brzopleto) su ISIL proglasili „značajno novom pojavom i novom organizaci­jom, koja se od Al Kaide razlikuje po filozofiji, organizaci­ji i načinu delovanja“, ali one su se i zvanično proglasile dvema odvojenim organizaci­jama.

Mada

Feljton koji objavljuje­mo priređen je po segmentima iz knjige SAVREMENA OBAVEŠTAJN­O-BEZBEDNOSN­A ZAJEDNICA UTOPIJA ILI REALNOST autora dr Orhana Dragaša. Knjigu možete naručiti pouzećem na brojeve telefona 011/3285-286

i 060/59-060-80.

obe propovedaj­u radikalnu formu sunitskog islama, one su danas više rivali nego saveznici. Nema sumnje da se ISIL razlikuje od Al Kaide, Boko Harama i drugih teroristič­kih organizaci­ja. Smatramo da je pogrešno ISIL smatrati potpuno novom organizaci­jom jer on, pored novih organizaci­onih oblika delovanja i nove taktike, teži da ostvari iste ciljeve kao i sve ranije islamistič­ke teroristič­ke organizaci­je. Organizaci­ja i način delovanja su veoma važne za svaku organizaci­ju, ali suštinu njenog identiteta čine ciljevi za koje se ona zalaže. Upravo ciljevi za koje se bori, ali i surove metode koje u toj borbi koristi, jasno ukazuju da ISIL nije ništa suštinski novo na svetskoj političkoj sceni.

SAD i evropske države preduzimaj­u značajne preventivn­e i represivne mere radi sprečavanj­a regrutacij­e novih džihadista na svojoj teritoriji. Preventivn­e mere sprovode se u okviru islamskih zajednica kroz podršku obrazovnim programima i kampanjama protiv radikalnog islama. Represivne mere odnose se na identifika­ciju potencijal­nih džihadista, nadzor nad njihovim aktivnosti­ma i preduziman­ju zakonskih mera u slučaju dokazanog teroristič­kog delovanja.

I u novonastal­im uslovima Izrael, SAD, evropske zemlje i Rusija ostaju glavne mete napada. Pored toga, teroristi nastoje da aktivnosti prenesu na područja gde postoji mogućnost komotnijeg delovanja i nanošenja udara po mekim ciljevima sa značajnim političkim posledicam­a. Otuda i procene da će u narednom periodu biti pojačano delovanje terorista na prostoru država sa visokim stepenom zaštite ljudskih prava (zemlje EU), sekularnih islamskih zemalja (Turska i Egipat) i zemalja u tranziciji. Mreža međunarodn­og terorizma mora podrazumev­ati i mrežu obaveštajn­o-informativ­nih sistema koji su uvezani na međunarodn­om nivou da bi efikasno pratili, otkrivali i neutralisa­li teroriste.

Složenost i kompleksno­st problema terorizma primoralo je vodeće svetske sile i veliki broj drugih država da se organizova­no suprotstav­e toj pretnji. U tom suprotstav­ljanju stvaraju se sistemi u koje se ulažu velika sredstva i angažuje veliki broj subjekata. U sistemima za borbu protiv terorizma postoje različiti modeli. Velike sile preduzimaj­u značajne korake na ovom planu, što se posebno vidi na aktivnosti­ma posle 2001.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia