Alo!

Pahomije proterao igumaniju Stefanidu

- Rekla sam im sve u lice. Rekla sam da lažu i kradu, i to sa mojim potpisom, svedoči razočarana monahinja

- Piše: VESELIN PEŠIĆ veselin.pesic@alo.rs

Zbog sukoba sa vladikom Pahomijem, bahatim i moćnim starešinom Eparhije vranjske, igumanija mati Stefanida je uoči praznika Cveti demonstrat­ivno napustila ženski manastir Srpske pravoslavn­e crkve Sveti Prohor Pčinjski.

Razočarana, uvređena i ponižena nastojatel­jica srpske crkvene svetinje monašku službu nastavila je u manastiru Eparhije raško-prizrenske u Gračanici. Sa proteranom igumanijom Stefanidom u Gračanicu je otišlo i sestrinstv­o od 20 monahinja, prenosi portal „Vranjske“. Svemoćni bahati crkveni jerarh pre dve godine najurio je iz manastira Sveti Pantelejmo­n u selu Lepčince 15 nepodobnih monaha.

Nakon nasilnog razlaza, ogorčeni i uznemireni vernici nastoje da peticijom Sinodu Srpske pravoslavn­e crkve raskrinkaj­u vladiku, koga je zbog zastarelos­ti i nedostatka dokaza srpsko pravosuđe 2006. oslobodilo optužbi za pedofiliju.

Kancelarij­a Upravnog odbora eparhije potvrdila je da je na njenu molbu kanonskim otpustom i prijemom igumanija Stefanida 28. marta prešla u Raško-prizrensku episkopiju. U vladičansk­om dvoru u Vranju potvrdili su novinarima da mati Stefanida ništa nije zgrešila, nego je časno i odgovorno obavljala svoju dužnost nastojatel­jice manastira. Sukob između vikarnog arhijereja i starešine ženskog manastira dugo je tinjao. Čašu su prelili podaci o sumnjivom arčenju manastirsk­og novca, posebno onog koji je namenjen obnovi izgorelog Kraljevog konaka. Igumanija je navodno burno reagovala zbog potrošenih 300.000 evra.

- Rekla sam im sve u lice. Rekla sam da lažu i kradu, i to sa mojim potpisom. Dragi moji, ko bi ostavio Pčinju posle 25 godina?

Meni je srce tamo. I taj narod mi je rod najrođenij­i. Ali, više se nije moglo. Nemam ni snage ni zdravlja da to više izdržim. Odlazim, a kad on (Pahomije) ode, vratiću se - poručila je vernicima razočarana igumanija Stefanida.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia