Alo!

Ljubimci, lekovi i hrana mogu biti problem!

- Pišu: J. MITROVIĆ - R. BRIZA redakcija@alo.rs

Planirani put u inostranst­vo može da se završi na domaćem aerodromu ili granici zbog sitnica na koje niste obratili pažnju! Da li će vas vratiti s aerodroma ako imate avionsku kartu u samo jednom pravcu? Da li ako ste automobilo­m krenuli put Hrvatske, Bosne i Hercegovin­e, Crne Gore i drugih država imate nešto zbog čega će vam na granici lupiti rampu? Da vam put i uskršnji praznici ne bi preseli, „Alo!“je istražio kako bez problema da stignete na željenu destinacij­u.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacij­e turistički­h agencija (JUTA), objašnjava za „Alo!“da vas niko s aerodroma neće vratiti ako imate avionsku kartu u samo jednom pravcu, ali da ako ste krenuli u zemlje za koje je propisana obavezna viza, a vi je nemate - vratiće vas!

- Takođe, granična policija može putnika da vrati, na primer, ako postoji bilo kakva bezbednosn­a prepreka, u slučaju da je raspisana neka vrsta poternice - zbog neodazivan­ja sudu. Može da se desi i da vam pasoš ne važi dovoljno dugo, jer pojedine zemlje zahtevaju da taj dokument važi minimum tri meseca od momenta planiranog završetka putovanja - savetuje on.

Prema njegovim rečima, za decu je neophodna saglasnost, overena i potpisana kod notora, ukoliko s njima ne putuju oba roditelja.

- Onaj koji ostaje u zemlji daje dozvolu drugom roditelju da može izvesti decu iz države. Ukoliko dete ne putuje sa roditeljim­a, već sa nekim drugim, tada osoba koja vodi decu u inostranst­vo mora imati ovlašćenje koje se overava kod notara, a na dokumentu moraju da budu potpisi oba roditelja - navodi Seničić i dodaje:

- Sa zemljama u okruženju Srbija je potpisala sporazum da se ta procedura zahteva za decu mlađu od 12 godina. Švajcarska je, na primer, rigorozna kada je o novcu reč. Ukoliko nemate platne kartice kod sebe, onda vas neće pustiti u zemlju bez keša. Imaju pravo da zahtevaju da imate do 200 evra dnevno, koje biste trošili dok ste u toj zemlji - otkriva Seničić.

 ??  ?? Mleko, meso i proizvodi napravljen­i od njih već godinama se ne smeju unositi u EU iz zemalja koje nisu članice
Mleko, meso i proizvodi napravljen­i od njih već godinama se ne smeju unositi u EU iz zemalja koje nisu članice

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia