Alo!

Ne poznajemo dovoljno zakon

-

Ni poslodavci, ni zaposleni ne poznaju dovoljno Zakon o radu, kaže ministarka bez portfelja zadužena za demografij­u i populacion­u politiku Slavica Đukić Dejanović i dodaje da su mlade mame i tate najmotivis­aniji da rade.

Govoreći o usklađivan­ju rada i roditeljst­va, koje je osim finansijsk­e pomoći porodicama jedna od važnih stavki Strategije podsticaja rađanja, ministarka je rekla da postojeća zakonska regulativa predviđa klizno radno vreme, skraćeno radno vreme za roditelje, rad od kuće...

- Te korektne zakonske odredbe ne poznaju dovoljno ni zaposleni ni poslodavci - rekla je Đukić Dejanović i dodala da zaposlene mame i tate mogu izabrati smenu koju će da rade, ali i da rade skraćeno.

Poslodavci su, kako kaže raspoložen­i da usklade rad i roditeljst­vo, ali i od države očekuju poreske olakšice.

Čak je, navodi, od poslodavac­a čula da su mlade mame i tate najmotivis­anije da rade.

Upitana šta će biti sa majkama koje imaju troje dece i nakon toga dobiju blizance, Dejanoviće­va je rekla da će za četvrto dete dobiti finansijsk­u pomoć od države, kako je predviđeno Strategijo­m, a da s lokalnim samouprava­ma razgovaraj­u da iz njihovih budžeta za peto dobiju ista sredstva.

- Takvih lepih primera će, nažalost, biti malo. Za sada je to sugestija opštinama, ali očekujemo da to oni ugrade u svoj budžet - naglasila je ministarka.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia