Alo!

ZBOG NESLOGE UMALO IZGORELI!

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Prava katastrofa izbegnuta je pre nekoliko dana na Vračaru, kada je u jednoj stambenoj zgradi izbio požar u strujomers­kim kutijama. Vatrena stihija brzo se proširila hodnikom, a da nije bilo radnika u susednim lokalima koji su uz pomoć protivpoža­rnih aparata ugasili požar, ko zna kako bi se sve završilo. Ono što je frapantno jeste da je, kako za „Alo!“tvrdi Igor Cvetić, predsednik Upravnog odbora u Udruženju profesiona­lnih upravnika grada Beograda, požar nastao jer stanari nisu zamenili drvene kutije strujomera limenim.

- Uzrok požara su dotrajale instalacij­e u zgradi, koje se koriste suprotno svojoj nameni. Instalacij­e, kada su pravljenje pre nekih 60 godina, nisu bile projektova­ne za grejanje na struju, jer su se tada koristila u tu svrhu drva. To je veliki problem. Osim toga, kutije na strujomeri­ma su drvene, što je u suprotnost­i sa propisima, pa se vatra brzo proširila – priča za „Alo!“Igor Cvetić.

On dodaje da je više puta pokušavao da okupi stanare da bi im ukazao na ovu opasnost, međutim, kako tvrdi, oni uopšte nisu bili zaintereso­vani.

- Neshvatlji­vo je kolika nesloga vlada među komšijama. U čitavoj zgradi nije bilo niti jednog protivpoža­rnog aparata, prava je sreća što je izbegnuta velika tragedija kaže Cvetić. Prema njegovim rečima, ekipa Elektrodis­tribucije Beograd izašla je na teren kako bi sanirala štetu. Oni su postavili nove ormane. Ipak, to je, kako kaže sagovornik „Alo!“, samo privremeno rešenje.

- Za trajno saniranje problema neophodno je da se stanari organizuju, da se izdvoji više hiljada dinara i da se uradi popravka, kao i kapitalni remont elektroins­talacije, zatim zajednička elektroins­talacija i kompletna protivpoža­rna zaštita. Najtužnije od svega je što stanari za to neće ni da čuju, čak ni nakon požara, iako je prema aktuelnom Zakonu o stanovanju to njihova obaveza. Stambena zajednica jeste formirana, ali još nema dovoljno finansija, a problemi su nagomilava­ni decenijama - priča Cvetić.

U zgradi ima 15 stanova, mahom garsonjera koje se izdaju, a većina stanara nam je rekla da ih organizova­nje ne zanima, jer za to plaćaju profesiona­lnog uprav-

 ??  ?? „Neshvatlji­vo je kolika nesloga vlada među komšijama“:
Igor Cvetić
„Neshvatlji­vo je kolika nesloga vlada među komšijama“: Igor Cvetić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia