Alo!

Jaja mogu da ofarbam i zatvorenih očiju!

- Piše: OLIVERA KONATAR olivera.konatar@alo.rs

Folk pevačica Goca Božinovska poznata je kao neko ko poštuje tradiciju i sve verske običaje. Ona je ugostila ekipu redakcije „Alo!“i pokazala nam kako se sprema za najradosni­ji hrišćanski praznik.

- Postoji nešto predivno u vazduhu svakog puta kada dođe vreme praznika, nešto zbog čega smo porodično srećniji i spokojniji. Zbog toga mi pripreme za Uskrs ne padaju teško. Štaviše, uživam u svemu. Okupe se oni koje najviše volim, ništa od toga nije važnije - kaže Božinovska, koja se upravo u vreme velikih praznika priseća najlepših porodičnih trenutaka.

- Kada dođe ovako neki period, ne mogu da se ne setim dana kada smo porodično slavili ne samo Uskrs, već svaki važan pravoslavn­i praznik. Kako vreme ide, sve manje smo na okupu i svako juri na svoju stranu. Zato su mi praznici toliko značajni. Osiguraju mi da ćemo bar nekoliko sati svi biti tu i imati vremena jedni za druge - priča sa setom u glasu folk pevačica. U pripremama joj najviše pomaže mlađa ćerka Zorana.

- Mlađa ćerka Zorana oduvek je uskakala kao ispomoć i želela da učestvuje u pripremanj­u svega potrebnog za trpezu i praznik, ali draže mi je da je ne mučim oko toga. Ruku na srce, volim sama da se pobrinem za sve. Ujutro odem u nabavku, obiđem pijacu, pokupujem sve što mi je potrebno i celi dan ostavim za pripremanj­e jaja i hrane. Toliko godina to radim, čini mi se da bih uspela vezanih očiju da ofarbam trista jaja i sigurna sam da bi izgledala više nego pristojno. Prvo se pobrinem da jaja budu gotova. Ona su najvažnija! Tek kada sa tim završim, bacam se na spremanje hrane, salata, poslastica. Spremam nešto što deca godinama vole, recimo ruska salata je neizbežna. Nekada se i ja umorim, ali kuhinja je moja kancelarij­a otkada sam postala majka i nikada od nje nisam bežala - kroz smeh kaže Božinovska, ističući da je predstojeć­i praznik jedan od omiljenih za njenog sina Mirka.

- Mislim da Mirko voli Uskrs više i od Jelene i od Zorane. Njemu je kao detetu zabavno da se takmiči uđu ko ima jače jaje sa svima koji u kuću. Jedne godine imao je jedno koje je pobedilo sva ostala i nismo mogli da živimo od njegovog zezanja. Čim otvori oči, polupa pola jaja. Kao mali znao je da razbija sve dok ne pobedi nekog. Smrtno se ljutio ako neko drugi pobedi. Ipak, danas ga ne drži dugo euforija i brzo ode iz kuće, pa čitav dan provede negde sa društvom. Zorana je drugačija, zove familiju i prijatelje da dođu, voli da su svi na okupu, sredi kuću od poda do plafona i uživa u mirnoj, harmonično­j prazničnoj atmosferi - ističe pevačica za „Alo!“.

 ??  ?? Domaćica posle jaja kreće u spremanje uskršnje
trpeze Najviše voli kad joj deca dođu da zajedno proslave praznike Toliko sam ih obojila dosad: Goca u kujni
Domaćica posle jaja kreće u spremanje uskršnje trpeze Najviše voli kad joj deca dođu da zajedno proslave praznike Toliko sam ih obojila dosad: Goca u kujni

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia