Alo!

Odlazak Profesora!

- Piše: K. RADULOVIĆ konstantin.radulovic@alo.rs

Srpski rukomet ostao je bez istinske legende, čoveka koji je zlatnim slovima ispisivao istoriju ovog sporta. U četvrtak je u Beogradu u 72. godini života preminuo legendarni Branislav Pokrajac.

Čovek, kog je ceo rukometni svet zvao Profesor, a prijatelji Kraja, zaista je bio predavač na Fakultetu za sport i fizičku kulturu u Beogradu, a predavanja je držao i širom sveta.

Celi svoj život posvetio je ovom sportu, koji je počeo da trenira još kao učenik Pete beogradske gimnazije, a od klubova je nastupao za ORK Beograd, Crvenu zvezdu i Dinamo. Kao zvanični predavač Svetske rukometne federacije (IHF) učestvovao je na seminarima u Švajcarsko­j, Holandiji, Portugalij­i i Kanadi, dok je ispred Evropske rukometne federacije (EHF) predavao u Parizu i Cirihu.

Bio je član nacionalne selekcije 180 puta i postigao je 510 golova, osvojivši zlatnu medalju na Olimpijski­m igrama u Minhenu 1972. godine, kao i dve bronzane medalje na svetskim šampionati­ma. Bio je proglašava­n za najbolje levo krilo sveta, pa je tako i odigrao dva meča za reprezenta­ciju Svetske rukometne federacije. Olimpijsko zlato osvojio je i kao selektor nacionalno­g tima u Los Anđelesu 1984, dok je Jugoslavij­a s njim na klupi bila i druga na SP 1982, odnosno treća 2000. godine.

Pored raznih klupskih angažmana, radio je i kao selektor rukometnih reprezenta­cija Španije, Sjedinjeni­h Američkih Država, Egipta i Katara. Mesto i vreme sahrane Branislava Pokrajca biće saopšteni naknadno.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia