Alo!

Mažiću 70.000 $ za Mondijal!

Glavni arbitar će dobijati po meču dodatnih 3.000 dolara, a pomoćnici po 2.000

- Piše: P. VUKOVIĆ predrag.vukovic@alo.rs

Milorad Mažić može zadovoljno da trlja ruke jer će biti deo tima koji će deliti pravdu na predstojeć­em Svetskom prvenstvu u Rusiji. FIFA će svakom arbitru samo za učešće platiti čak 70.000 dolara, plus još 3.000 američkih novčanica po meču!

To znači da će najbolji srpski arbitar za te pare moći da kupi jedan bolji stan u Novom Sadu od 80 do 90 kvadrata, ili recimo, automobil „jaguar F pejs“, koji košta od 60.000 dolara, pa naviše i još da mu ostane preko!

Zanimljivo da u poređenju sa sudijama koje sude na mečevima Lige šampiona, to je 20 odsto manje zarade. Ali, u poređenju sa Svetskom prvenstvom 2010. u Južnoj Africi i četiri godine kasnije u Brazilu, gde su sudije mogle da zarade maksimalno 50.000 dolara, ovo je, reklo bi se, pristojno povećanje.

Mažićevi pomoćnici Dalibor Đurđević i Milovan Ristić će, prema nekim izvorima, dobijati po 2.000 za utakmicu. Kada se podvuče crta, najviše što asistent može da zaradi svodi se na cifru od 25.000 dolara u Rusiji, što opet nije zanemarlji­va suma...

Podsetimo, FIFA je prošle nedelje objavila listu od 36 glavnih arbitara i 63 pomoćnika iz 46 država za suđenje na Mondijalu 2018. Koliko je bilo teško ući u grupu odabranih govori i podatak da je srpska sudijska trojka među deset ekipa iz Evrope. Mažiću će ovo biti drugo učešće na svetskom šampionatu, a pravdu je delio i u Brazilu pre četiri godine. FIFA je delegirala sudije na osnovu njihovih ličnosti i na osnovu njihovog kvalitetno­g shvatanja fudbala, dodavši da su među odabranima arbitri koji „mogu čitati igru i taktičke pristupe timova na svakom meču“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia