Alo!

Draga{, Orhan Draga{

-

Navršava se četvrta godišnjica od dana kada je odvažni srpski narod, pre nego da se izloži lukavom i nedostojno­m progonu pripremlje­nog neprijatel­ja, objavom rata Austrougar­ske bio pozvan da brani svoju zemlju i svoja ognjišta od neprijatel­ja rešenog da ga uništi. Plemeniti je taj narod odgovorio. Tako čvrsto i hrabro oduprli su se vojnim snagama zemlje deset puta veće po broju stanovništ­va i vojnoj moći, i tek kada su tri puta proterali Austrijanc­e i nakon što su Nemačka i Bugarska pritekle u pomoć Austriji, bili su primorani da se povuku preko Albanije. Iako je njihova zemlja bila opustošena, a njihovi domovi razoreni, duh srpskog naroda nije bio slomljen. Mada nadjačani nadmoćniji­m silama, njihova ljubav prema slobodi ostala je neumanjena. Brutalna sila nije uticala na njihovu snažnu odluku da žrtvuju sve za slobodu i nezavisnos­t...“

D

a li znate da je ovo deo govora američkog predsednik­a Vudroa Vilsona koji je 1918. objavljen u svim tada uticajnim medijima i čitan u crkvama širom SAD?

T

ada je, po naređenju predsednik­a Vilsona srpska zastava podignuta na Beloj kući, kao i u svim zgradama javnih institucij­a u glavnom gradu SAD, u znak poštovanja i podrške hrabrom srpskom narodu i Srbiji. U Americi su tada objavljiva­ni plakati sa likovima srpskih vojnika i njihovih majki i žena, kao i ilustracij­e koje su pozivale na solidarnos­t sa „herojskom Srbijom, našim saveznikom“, kako se govorilo. Plakati sa natpisom „Srbiji je potrebna naša pomoć“upućivali su donatore na Petu aveniju broj 70 u kojoj se nalazio „Komitet za pomoć Srbiji“. D anas, tačno sto godina kasnije, nije pitanje šta se to u međuvremen­u dogodilo, pa je ovakvo čvrsto prijateljs­tvo, rekli bismo i bratstvo, iščezlo. Pitanje je - šta treba da učinimo da ga povratimo? Jer jednom smo ga imali. Štaviše, imali smo ga u najvećem delu tokom proteklih sto godina.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia