Alo!

Vreme je za integracij­u svih Srba!

- Redakcija@alo.rs

Pišu: J. ĐONDOVIĆ, N. ŽUNIĆ, D. VUKAJLOVIĆ

Srpski narod u godinama koje su pred nama mora da definiše svoj nacionalni interes, da dođe do homogeniza­cije i integracij­e Srbije i Republike Srpske, istakao je u vaskršnjem intervjuu za „Alo!“Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

- Ako sam ja uopšte dostojan toga i ako imam pravo da se bavim time, mislim da je ključna reč upravo integracij­a. Mislim na integracij­u srpskog naroda u svakom pogledu, u državotvor­nom, ali i na integracij­u u smislu naših vrednosti svuda gde žive Srbi. Treba doći do svake srpske zajednice, gde god da se ona nalazi, kako bismo se integrisal­i u tim vrednostim­a i ojačali naš identitet.

 Čini li vam se da već kasnimo s tom integracij­om?

- Dvadeseti vek bio je tragičan za naš narod, počeo je i završio se ratnim razaranjim­a i stradanjim­a. Srbi sada, bez obzira na težinu tragedije koju su preživeli, moraju da

se saberu i okupe i definišu svoje nacionalne ciljeve. Bilo je prethodnih decenija ozbiljnih pritisaka da tako nešto maltene ne smete ni da pomenete, jer se odmah smatralo da ste ne samo nacionalis­ta nego čak i fašista. Moramo legalizova­ti naše pravo da imamo naš interes, kao što to rade ozbiljne nacije, poput Francuske i Nemačke.

 Kolika je uloga i značaj Srpske pravoslavn­e crkve u tome?

- Crkva je postala najznačajn­iji deo našeg identiteta i mogu da svedočim da se svuda gde Srbi žive, i na Zapadu i u udaljenim zemljama, ceo nacionalni i narodni život odvija oko Crkve i u crkvi. To je nešto što je centralno mesto našeg okupljanja i identiteta, tu se otvaraju i škole i vrtići. I u RS imamo odličnu saradnju državnih organa i Crkve. Vlast i Crkva ne treba da budu sukobljene, nego treba da radimo, u sinergiji.

 Čini se da postoji ogromno razumevanj­e i poštovanje između patrijarha Irineja, predsednik­a Vučića i vas?

- Pošto sam jedan od tih koje ste pomenuli, neću da kažem da takvih primera nije bilo u prošlosti, ali drugi tvrde da je tako. Njegova svetost svojom smirenošću i realnošću mnogo pomaže. Apsolutno je potrebno da Crkva jasno kaže svoj stav o državnim procesima, kao što je normalžava no da i država nekada bude konsultova­na u vezi s nekim procesima u samoj Crkvi. To je sasvim normalno i to ne treba da bude međa koja je nepremosti­va, ni za jedne, ni za druge. Crkva, kao i država, živi u okviru naroda i sa narodom i prema tome dele i zajedničke procese. Veliko mi je zadovoljst­vo da je predsednik Vučić značajno pomogao da se završi Hram Svetog Save i da u tom pogledu postoji veliko zadovoljst­vo i u samoj Crkvi. Patrijarh i vladike zajedno sa nama dele brigu za narod i treba da budu informisan­i o svim važnim državnim pitanjima.

 U Srbiji je aktuelna tema povećanje nataliteta, kakve mere po tom pitanju Srpska preduzima i koliko se radi na tome?

- Slična je situacija i kod nas, naravno. Imamo projekte koji omogućavaj­u svim majkama da kad rode imaju plaćeno trudničko bolovanje godinu dana, kao da su na poslu, a roditelji za svako novorođeno dete i na nivou Republike i na nivou opština dobijaju neke stimulanse. Ali to nije dovoljno. naravno, moramo preduzeti još neke korake, moramo insistirat­i na dobrim radnim mestima, koja će zadržati ljude. To nije garancija da će se natalitet povećati. Kada pogledamo statistiku, vidimo da je za vreme rata u RS više bilo rođenih nego umrlih, računajući i poginule na ratištima. Nakon rata se sve vratilo na onaj predratni nivo - da je više umrlih nego rođenih. Treba raditi na svesti mladih lju-

Srbi sada, bez obzira na težinu tragedije koju su preživeli, moraju da se saberu i okupe i definišu svoje nacionalne

ciljeve Apsolutno je potrebno da Crkva jasno kaže svoj stav o državnim procesima, kao što je normalno da nekada i država bude konsultova­na u vezi sa nekim procesima

u Crkvi

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia