Alo!

Dačić rusofil, Antić za naprednu Srbiju!

-

Ajvor Roberts, nekadašnji britanski ambasador u Beogradu i jedan od najboljih zapadnih poznavalac­a Balkana, na inicijativ­i za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću u Beogradu „meri“proruski i prozapadni uticaj u Srbiji, pri čemu kao glavnog zagovarača spomenika vidi Ivicu Dačića, koga u tekstu u londonskom „Gardijanu“opisuje kao „poznatog rusofila“!

Dok u poznatom britanskom maniru kritikuje EU da „nema nikakav plan za region“i da izgleda kao da EU napušta Balkan pod „toplim zagrljajem Rusije“, Roberts u upoređenju sa Dačićem navodi potpredsed­nika SPS-A Aleksandra Antića kao deo „liberalne snage koje su i dalje u stanju da napreduju“.

- I u Dačićevoj sopstvenoj partiji Saša Antić promoviše viziju mlade, progresivn­e Srbi- je, koja uživa u najbližoj mogućoj vezi sa zapadom, viziju kojom je osvojio prijatelje među britanskim parlamenta­rcima

kada je prošlog meseca posetio Veliku Britaniju - piše Ajvor Roberts u „Gardijanu“.

To je dokaz, dodaje ser Ajvor Roberts, shvatanja evropskog identiteta regiona da su, i pored toga što je situacija protiv njih, liberalne snage i dalje u stanju da napreduju. Nasuprot njima, britanski diplomata vidi inicijativ­u za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću kao „tačku okupljanja onih koji podržavaju Moskvu“.

- Zato bi spomenik u centru Beograda bio trn u oku srpskim proevropsk­im snagama i tačka okupljanja onih koji podržavaju Moskvu, kaže Roberts u autorskom tekstu za ugledni

„Gardijan“.

R. P.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia