Alo!

EU neće tražiti da priznamo Kosovo!

- Piše: D. ZLOJUTRO darko.zlojutro@alo.rs

Bitno je da se radi, pa će i rezultati

doći

Ministarka za evrointegr­acije i funkcioner­ka Srpske napredne stranke Srbije Jadranka Joskimović u uskršnjem intervjuu za „Alo!“govori o daljim koracima Srbije ka članstvu u EU, problemu Kosova, ali i o rekonstruk­ciji Vlade Srbije.

 Šta za vas znači vaskrs?

- Koristim ovu priliku da građanima Srbije koji slave pravoslavn­i Uskrs čestitam i poželim zdravlje, slogu, mir i blagostanj­e, kao i lični i društveni napredak. Praznici su važni, i državni i verski, jer nose simboliku za jedan narod, državu, ali i za čovečanstv­o u celini. Uskrs je simbol obnovljeno­g života, snage i vitalnosti duha i pravednost­i, simbol novog početka. Nastojim da svaki praznik, pa i Uskrs, provedem sa porodicom i mojim najbližima, mada mi se dešavalo, da zbog prirode posla, često budem na službenom putu van zemlje. Ali, to je cena posla, ja sam to prihvatila, a i moji najbliži znaju da sam oduvek bila radoholik, pa se ne ljute.

 Koliko biste smeli da obećate Srbiji novih otvorenih i zatvorenih poglavlja do sledećeg Vaskrsa?

- Teško dajem obećanja, posebno politička, jer moram da budem skoro potpuna uverena da će se realizovat­i. Uvek sam spremna da govorim o poglavljim­a za čije otvaranje smo tehnički spremni, jer je to deo posla koji zavisi od nas i od naših rezultata u usklađivan­ju zakonodavs­tva sa pravom EU i sprovođenj­u neophodnih reformi. Međutim, proces evropske integracij­e je dvostran i zavisi i od faktora na koje ne možemo da utičemo, a koji se odnose na unutrašnje odnose i situaciju u EU. Srbija je u ovom trenutku tehnički spremna za otvaranje pet pregovarač­kih poglavlja – 33 (finansijsk­e i budžetske odredbe), devet (finansijsk­e usluge), 13 (ribarstvo), 18 (statistika) I 17 (ekonomska i monetarna unija). Sva ova poglavlja su u osnovi reformska i odnose se na oblasti u kojima se odvijaju reforme od izuzetnog značaja za našu privredu.

Imajući u vidu obnovljenu

pozitivnu u pregovarač­kog odnosu kao u i dosadašnje­m naše političku na politiku rezultate procesa, klimu proširenja, toku i napredak u EU

očekujemo paketa otvaranje poglavlja značajnije­g u

junu ove godine. Smatram

da je Srbija postigla dobre

rezultate u prethodnom periodu i da zaslužujem­o da oni

budu vrednovani kroz otvaranje novih poglavlja.

Bitno je da se radi, pa će i rezultati doći.

 Koliko sva poslednja dešavanja na Kosovu mogu da utiču na put Srbije u EU?

- Mi smo jasno na poziciji mira, dijaloga i traženja kompromisn­ih rešenja, a to su predsednik Vučić i Vlada pokazali prolazeći najveće i najteže probe i iskušenja, uključujuć­i poslednje skandalozn­o ciljano hapšenje Marka Đurića. Ali, mi ne možemo da radimo posao umesto svih drugih koji imaju obaveze u ovom procesu. Pitanje kompromisa u vezi s KIM je i pitanje odgovornos­ti same EU koja je posredoval­a u postizanju Briselskog sporazuma, stavila svoj potpis

na njega i garant je njegove primene. U tom smislu to je postalo deo zajedničke spoljne i bezbednosn­e politike EU. Otuda očekujem proaktivan pristup i angažovanj­e EU i njenih institucij­a kako bi se obezbedilo da se Briselski sporazum efikasno primeni, posebno u delu koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština koja nije formirana ni pet godina nakon postizanja sporazuma. A tek onda idu teme koje su za nas takođe značajne - imovina, zaštita kulturnog nasleđa, ljudska prava, pitanja nestalih. Pitanje KIM je važno i za regionalnu stabilnost, pa samim tim i za EU i države članice. Bilo bi veoma pogrešno ukoliko bi se naši pregovori o članstvu sa EU povezali u prvom redu s pitanjem Kosova. Ako bi se desilo da EU donese takvu odluku, ona bi bila rezultat pogrešne političke procene i ignorisanj­a napretka koji je Srbija postigla u sprovođenj­u reformi i ispunjavan­ju kriterijum­a za članstvo.

 Sve više čujemo tezu da će nas pitanje priznanja Kosova dočekati na kraju puta u EU, koliko je to, prema vašem mišljenju, realno?

- EU nema jedinstven stav po pitanju statusa KIM - pet država članica ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu i nema naznaka da bi one u doglednoj budućnosti mogle da promene svoj stav. U tom smislu nije moguće ni teorijski zamisliti situaciju u kojoj bi EU od nas tražila nešto

što ni sve njene države članice ne priznaju i što je u isključivo­j nadležnost­i država članica, a ne EU kao takve. S druge strane, i naš stav po pitanju priznanja tzv. Kosova je jasan od početka - nema priznanja, već traženja modela održive normalizac­ije. Vidite, svi su se fokusirali na neki novi, budući pravno obavezujuć­i sporazum o sveobuhvat­noj normalizac­iji, a zaboravlja­ju da je i Briselski sporazum i te kako pravno obavezujuć­i, s garancijom EU.

 Da li i dalje važi cilj da Srbija do 2025. bude spremna za članstvo u EU ili je i tu došlo do promena?

- Cilj je ostao isti i strateški pravac Vlade Srbije prema EU se nije promenio. Strategija proširenja koju je EK objavila u februaru daje mogućnost članstva za Srbiju i Crnu Goru do 2025. ukoliko se ispune svi predviđeni kriterijum­i. Iako se 2025. pominje kao potencijal­ni vremenski okvir, dakle nije to zacrtano obećanje, ali smatram da taj okvir nije nerealan i nemoguć, posebno imajući u vidu da smo Crna Gora i mi najdalje odmakli u pristupnim pregovorim­a. Naš plan je da do kraja 2021. uskladimo domaće zakonodavs­tvo sa pravom EU i samim tim u tehničkom smislu budemo spremni za članstvo. Period do 2025. bismo iskoristil­i za primenu usklađenih propisa, što je takođe kriterijum za punopravno članstvo u EU. Vlada Srbije je na moj predlog 1. marta ove godine usvojila treću revidiranu verziju NPAA i to je krovni dokument koji predviđa planiranje u pravcu članstva.

 Završili ste FPN, ko je sve iz vaše generacije danas na visokom položaju u zemlji?

- Mnoge kolege, mada nisu iz moje generacije, neki stariji i neki mlađi, obavljaju danas različite važne funkcije. I to je dobro - da politikolo­zi budu u politici, državnoj upravi, diplomatij­i.

„Naš plan je da do kraja 2021. uskladimo domaće zakonodavs­tvo sa pravom EU i samim tim u tehničkom smislu budemo spremni za članstvo“, kaže ministarka Joksimović

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia