Alo!

U SRBIJI IMAM ŠANSU DA USPEM

SRPKINJA IZ INOSTRANST­VA POBEGLA U BEOGRAD

- Piše: JELENA MITROVIĆ jelena.mitrovic@alo.rs

Sa jednim koferom i samo 20 godina Jovana Miljanović napustila je Srbiju, da bi zatim nakon Njujorka, Dubaija, Londona, Abu Dabija i Kipra, po povratku u prestonicu započela novi život. Ona danas svojim primerom pokazuje mladima da u našoj zemlji može dobro da se živi od svog rada i pri tome uživa. Nekadašnja stjuardesa i marketing konsultant danas je mlada preduzetni­ca, uspešni edukator i osnivač blogerkse radionice.

Miljanović­eva je bila u inostranst­vu najpre na brojnim stipendija­ma, a nakon završetka studija radila je za uspešne svetske kompanije. Za „Alo!““je objasnila kako je počela njena avantura u inostranst­vu i zbog čega je donela odluku da za svoj posao od svih metropola na svetu koje su joj bile na raspolagan­ju, izabere baš Beograd.

- Prvi put sam se na duže preselila u Ameriku sa 20 godina, kada sam završavala drugu godinu FON-A, tako što sam dobila stipendiju koja mi je omogućila da nastavim studije u biznis školi u Njujorku. Kada sam se nakon godinu dana vratila u Srbiju, bila sam očajna. Trebalo mi je vremena da shvatim da i u Beogradu mogu da izgradim sličan krug ljudi kakav sam imala u Americi, što se tiče poslovnih ambicija i interesova­nja - priča naša sagovornic­a i dodaje da je uvek išla u inostranst­vo s jasnim ciljem - da stekne znanja o novim tehnologij­ama, marketingu i načinima poslovanja.

- Nakon Njujorka živela sam i radila u Dubaiju, Londonu, Abu Dabiju i na Kipru, međutim, vremenom mi je postalo teško da se svakog puta ponovo počinjem od nule - rekla je ona, a zatim je objasnila razloge zbog kojih se vratila u srpsku prestonicu.

- Ono što je za mene bila glavna motivacija jeste da vratim vrednostim­a o kojima sam učila u svojoj zemlji i da pokažem da i u Srbiji može da se obezbedi egzistenci­ja, te da se uživa u životu. Doprineti svojoj zemlji znanjem, novcem i iskustvom privilegij­a je koju imaš kada dođeš iz inostranst­va. Osim toga, kod kuće uvek imaš na koga da se osloniš, kao i prijatelje sa kojima možeš spontano da odeš na kafu. Ako planiraš porodicu, među svojima imaš sistem podrške, što je neprocenji­vo, a u inostranst­vu nezamisliv­o. - Za mene je predivno što u Beogradu imam slobodu da ad hoc odlučujem gde da jedem, pijem kafu ili odem na masažu u sred bela dana bez zakazivanj­a nedeljama unapred. Kvalitet ponude i ljubaznost­i u pojedinim mestima zaista su na svetskom nivou - smatra ona i napominje da su odlična geografska lokacija i povoljne cene karata za ceo svet velika prednost Beograda, te ukoliko lepo zarađujete, možete da putujete bilo gde.

Za većinu mladih ljudi, koji su u potrazi za znanjem i boljim životom otišli u inostranst­vo, povratak u našu zemlju prvobitno nije bio opcija, ipak, naša sagovornic­a smatra da će za neke od njih život u Srbiji ostati na nivou sna za koji priželjkuj­u da će im se jednom ostvariti.

Doprineti svojoj zemlji znanjem, novcem i iskustvom privilegij­a je koju imaš kada dođeš iz inostranst­va

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia