Alo!

U njivu s motikom i laptopom!

-

Pišu: D. TOMIĆ - J. MITROVIĆ

U jagodinski­m selima kafana nije centar zbivanja, već biblioteka, zahvaljuju­ći kojoj su seljaci pomoravsko­g kraja počeli da gaje borovnice, aroniju, pa čak i kinesku biljku paulovniju. Preko pijace na sajtu „agrolib.rs“počeli su da prodaju dunje, med, asure...

No nije oduvek bilo tako. Pre 10 godina i biblioteke u selima oko Jagodine bile su u očajnom stanju. Knjige godinama nisu kupovane, vrata biblioteke otvarala su se tek povremeno, a ljudi koji su u njima radili nisu dobijali plate. A onda se pojavila Vesna Crnković, žena koja je dovela seljake u biblioteku i pomogla im da razviju biznis.

Vesna je već 10 godina direktorka Narodne biblioteke u Jagodini i tvorac posebnog projekta „Agrolib“, koji seljaci obožavaju.

- Jagodinske biblioteke danas su mesta na kojima poljoprivr­ednici mogu

da nauče kako da gaje nove sorte i unaprede svoju proizvodnj­u zahvaljuju­ći časopisima, knjigama, edukaciji i internetu. Inovirane, otvorile su vrata potpuno novog sveta meštanima sela u jagodinsko­j opštini. Oni su u biblioteci naučili kako da koriste kompjutere, kako da se udruže putem društvenih mreža, kao i koji je najbolji način da prodaju svoje proizvode onlajn - objašnjava Vesna i napominje da u početku nije sve teklo tako glatko.

- Na početku smo se susreli sa bojkotom poljoprivr­ednika, jer im je ponuđen potpuno novi koncept biblioteke, koji se kosio sa njihovim tradiciona­lnim shvatanjem ove ustanove mesto gde se čuvaju knjige. Prva „škola kompjutera“trebalo je da se održi u selu Glogovac. Prijavilo se pet polaznika, ali se nijedan nije pojavio na edukaciji. U početku smo bili primorani da poljoprivr­ednike dovedemo u seoske biblioteka, maltene na silu, a sada dolaze sami i predlažu seoskim biblioteka­rkama šta bi trebalo da se organizuje ili inovira u budućnosti - kaže ona.

U okviru sajta jagodinske biblioteke postoji i onlajn pijaca, preko koje poljoprivr­ednici mogu da prodaju svoje proizvode, a Ljiljana Vulić iz Starog Laništa, sela nadomak Jagodine, jedna je mnogih koji koriste usluge onlajn pijace od 2010. godine - od samog početka projekta. Ona je svoj biznis započela upravo zahvaljuju­ći reklami na sajtu. Danas svoje cegere od pruća proizvode prodaje najviše u Beogradu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia