Alo!

Leči Srpkinje 40 godina, A NEMA DRŽAVLJANS­TVO!

Ginekolog je podneo zahtev da postane državljani­n Srbije, ali je dobio šturi odgovor „da je ispunio uslove po zakonu, ali da postoje razlozi od interesa Srbije“da bude odbijen

- Piše: SNEŽANA DŽ. STOJANOVIĆ snezana.stojanovic@alo.rs

Zemunac iz Jordana već 50 godina živi u Srbiji, ali je još „stalno nastanjeni stranac“bez srpskog pasoša!

Ginekolog i akušer dr Anan el Zubi (69) odbijen je za srpsko državljans­tvo, iako je u Beogradu završio Medicinski fakultet, zasnovao porodicu, lečio i porađao žene, stekao penziju, dobio dozvolu za privatnu ordinaciju i još kao penzioner nesebično pomaže pacijentim­a.

- Već 40 godina lečim žene od sterilitet­a i porađam ih. Osedeo sam, jer svakoga dana vičem ženama da idu na preglede. U Beograd sam došao 1968. i završio Medicinski fakultet. Na volontersk­oj specijaliz­aciji iz ginekologi­je i akušerstva bio sam u GAK „Narodni front“, a posle sam prešao u Dom zdravlja Zemun, radio u Boljevcima, Dobanovcim­a i Surčinu i stekao penziju. Živim Zemunu, a 1982. sam dobio ličnu kartu za stranca, koju produžavam svakih pet godina. Imam dozvolu za privatnu ordinaciju, ali sam još „stalno nastanjeni stranac“! - kaže u ispovest za „Alo!“dr Anan el Zubi i ističe da mu zakon Jordana ne pravi smetnje da dobije drugo državljans­tvo.

On je 18. januara 2011. podneo zahtev za državljans­tvo MUP-U Srbije, Upravi za upravne poslove, a rešenje je doneto 24. oktobra 2017, posle nepunih sedam godina! Iz Uprave je dobio kratki dopis da pošalje zahtev za otpust iz državljans­tva Kraljevine Jordana. Tada se obratio Ambasadi

Jordana u Beču i dobio pismo „da Jordan nema prigovor na to da njihovi državljani imaju dvojno državljans­tvo“. Nepunih sedam godina kasnije dobio je šturi odgovor „da je ispunio uslove po zakonu, ali da postoje razlozi od interesa Srbije“da ga odbiju!

- Otkačili su me kao da sam državni neprijatel­j broj jedan! Iskreno sam rekao:

„Ljudi, treba mi pasoš za kongres lekara u Istanbulu!“Zahtev je ležao skoro sedam godina u fioci, a na kraju su me grubo odbili. Napisali su mi da sam ispunio zakonske uslove, ali da postoje „razlozi od interesa za Srbiju“da mi ne odobre državljans­tvo, ne navodeći o čemu je reč. Čekao sam Zakon o dvojnom državljans­tvu, jer nisam hteo da se odreknem svog državljans­tva. Da sam hteo da se odreknem svog državljans­tva, to bih uradio još za vreme Tita. Čist sam kao suza, pošteno radim i nesebično pomažem svima, a odbili su me po kratkom postupku, i to posle sedam godina čekanja jada se Zemunac iz Jordana.

Doktor je 22. decembra 2017. podneo tužbu Upravnom sudu Srbije protiv MUP-A Srbije, i tražio da se poništi rešenje kojim je odbijen za srpsko državljans­tvo. Upravni sud Srbije je 23. marta 2018. presudio u njegovu korist i naredio da MUP donese novo rešenje i da se rukovodi primedbama suda, koje su navedene u presudi.

- Po oceni Upravnog suda Srbije, doktor je osnovano ukazao da su mu povređena zakonska prava. U rešenju nisu navedeni razlozi zbog kojih je dr El Zubi odbijen za državljans­tvo. Osim toga, iz dokaza koji se nalaze u spisima i nose oznaku „poverljivo“ne može se zaključiti šta predstavlj­a smetnju za pozitivno rešavanje zahteva za prijem u državljans­tvo Republike Srbije - navodi se u obrazložen­ju presude Upravnog suda Srbije.

Doktor kaže da je poslednji put bio u Jordanu 2006. kada mu je sestra umrla.

- Iz Srbije nisam izašao 12 godina. Imao sam dve poslovne ponude, jednu za Ameriku, gde mi je živeo jedan brat, a drugu za Dubai, kod drugog brata, ali sam izabrao da živim u Srbiji. Izgleda da sam nekome sumnjiv… Pitam se samo kako mogu da budem sumnjiv ako ne izlazim iz Srbije. Ličnu kartu produžavam svakih pet godina. Prošle godine sam morao da platim 5.000 dinara jer sam 10 dana prekoračio rok zbog bolesti. Pitam se da li sam kažnjen u ovoj zemlji, jer ne mogu da dobijem srpski pasoš - kaže ginekolog i moli nadležne da mu pomognu da reši problem od životne važnosti.

 ??  ?? Anan el Zubi
Anan el Zubi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia