Alo!

Bivši robijaši otvorili pekaru da rade pošteno!

- Piše: MARIJA IVANOV marija.ivanov@alo.rs

„Ja se tamo više ne vraćam“, bila je ideja vodilja Dušana Mirića iz Kragujevca, koji je robijao ukupno 10 godina, a pre četiri godine osnovao udruženje bivših osuđenika „Posle kiše“, rešen da dokaže da robijaše ne treba zauvek gledati kao bivše robijaše, već da zaslužuju šansu da pošteno rade!

Mirić je na robiji proveo ukupno 10 godina zbog pokušaja ubistva i nasilničko­g ponašanja, a kada je 2015. odslužio svoju poslednju kaznu i našao se izvan zatvorskih zidina, obećao je sebi da se tamo više nikada neće vratiti.

- Pošto sam bio povratnik i nekoliko puta bio u zatvoru, znao sam šta me čeka napolju kada izađem. Bivši zatvorenic­i teško dolaze do posla, susreću se sa predrasuda­ma okoline. Nepoverenj­e prema nama je veliko i na svakom ćošku. Zbog toga se većina osuđenika vraća na staro. Odlučilo smo to da promenimo i zato 16. aprila otvaramo pekaru i počinjemo da radimo - počinje svoju priču Dušan Mirić, po zanatu pekar, koji je rešio da se posveti zdravom, normalnom porodičnom

- Kada sam zasnovao svoju porodicu i dobio dete, nekako i životu. sam se preporodio i shvatio da nije kasno da se vratim na pravi put, jer imam veliku odgovornos­t. Tako je udruženje i nastalo. Znate, veoma je teško izaći iz jednog sveta u kojem ste živeli praktično trećinu života. Još se oporavljam, jedva čekam da počnem da radim i da postižem rezultate. Znam da mogu da uspem i neću odustati! Ne vraćam se na staro - odlučan je u svojoj nameri naš sagovornik.

Mirić je 2014. sa svojim prijatelji­ma osnovao nevladinu organizaci­ju, simbolično­g naziva „Posle kiše“, kako bi se „vratio na pravi put“i kako bi skrenuo pažnju javnosti na probleme koji prate ljude koji su odslužili zatvorske kazne.

- Ciljevi udruženja su pomoć i prihvat bivših osuđenika po izlasku iz zatvora, razgovor sa njima i prepoznava­nje njihovih problema. Želimo da pokušamo da ih usmerimo na institucij­e, na zdrav život i da ljudima koji zaista pokažu volju i želju za povratak u društvo pružimo podršku u svakom smislu, a posebno u zapošljava­nju. Ciljevi udruženja su društveno korisni, jer želimo da omogućimo bivšim robijašima da se zaposle i samim tim smanjimo stopu kriminala ističe Mirić i dodaje da je udruženje „Posle kiše“, s obzirom na to da bivši osuđenici imaju najveći problem da se zaposle, došlo na ideju da otvori pekaru u Kragujevcu u kojoj će raditi nekadašnji robijaši.

- Činjenica je da većina firmi traži potvrdu o neosuđivan­osti i da je nepoverenj­e poslodavac­a veliko. Zbog toga ćemo se truditi da otvaramo nova radna mesta i da delujemo pozitivno na društvo. Majka bivšeg osuđenika i našeg člana nam je ustupila na korišćenje lokal za pekaru i mašine za testo. Ideja nam je da pravimo kolače, peciva, kao i da sklapamo poslove i zapošljava­mo ljude. Na taj način ćemo radom skrenuti pažnju na sebe. Ne želimo nikakvu milostinju, već da sami zarađujemo i izdržavamo svoje porodice poštenim radom ističe naš sagovornik i naglašava da članovi udruženja žele da im društvo veruje.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia