Alo!

KAKO BEOGRAĐANI SLAVE USKRS

-

Uskršnji post završava se u nedelju, kada je vreme da se proslavi najradosni­ji hrišćanski praznik. Pitali smo Beograđane kako obeležavaj­u Uskrs i šta im je tog dana najvažnije.

Jovan Gvozden

Uskrs slavim u krugu porodice. Svake godine imamo ritual. Ustajemo rano ujutru, kucamo se jajima i onda idemo u crkvu. Svi smo srećni zato što ne radimo i što smo na okupu. Otac i majka su zaduženi za farbanje jaja i za to ne koriste veštačke boje, već jaja farbaju u lukovini. Moje je samo da izaberem najjače jaje.

Gorica Šćepančevi­ć

Za mene je poseban dan

Veliki petak, jer tad sa svojim sinom farbam jaja, i to crvenom bojom. Inače nisam neka domaćica, pa za uskršnji ručak samo pripremim meso i krompire, stavim u rernu i čekam da bude gotovo. U goste mi dolazi omiljeni brat, kome se uvek radujem.

Aleksandar Anđelović

Neopisiv je osećaj kada čovek izdrži ceo post od 40 dana i kada se na Uskrs pričesti. Slavim u toplini doma i uz svoje bližnje, a gotovo uvek idemo na ponoćnu liturgiju. Na Veliki petak farbamo crvenom bojom 33 jaja, koliko je godina imao Gospod kada je stradao.

Pavle Matovinovi­ć

Majka ofarba jaja na Veliki petak i pripremi ručak za nedelju. Moram da priznam da nam jaja svake godine budu šarena jer ona kako čuje za neku novu metodu farbanja, tako je primeni. Svakako, za Uskrs se trudimo da zaboravimo na probleme i na novac, važno nam je da u kući vlada sloga i da nam bude lepo.

Aleksa Čakarević

Nisam vernik, ali poštujem praznik jer to mojoj porodici znači. Kod nas se taj dan proslavlja na tradiciona­lan način. Farbaju se jaja crvenom bojom, ali ona jaja koja baba ofarba lukovinom su, po mom mišljenju, ukusnija. Inače, malo vremena provodim kod kuće, tako da sam za Uskrs skoro uvek

sa familijom.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia