Alo!

Sloba zakasnio za ulazak u NATO

„Hteo je da uđemo u Alijansu, ali nas je Medlin Olbrajt odbila“, navodi Bulatović. Trifunović: „To su priče za malu decu, to nije bila opcija“

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Milošević je hteo u NATO!? Barem tako tvrdi Momir Bulatović, koji navodi da je Beograd u poslednjem pokušaju da se izbegne bombardova­nje 1999. nudio da SR Jugoslavij­a uđe u Alijansu.

- O tome postoji zvanični dopis. To je Milan Milutinovi­ć predložio Medlin Olbrajt. Na tom sastanku pred Rambuje, kada joj je Milutinovi­ć rekao da je Srbija spremna da uđe u NATO, ona se prvo onesvestil­a, nije verovala šta joj nudimo, a onda se vratila i rekla: „Ne, to nije opcija.“Bilo bi mnogo pametnije da su nas primili u NATO nego što su nas bombardova­li naveo je Bulatović za „Ekspres“i dodao šta je još bilo ponuđeno:

- Amerikanci­ma smo nudili bazu „Bondstil”, uz saglasnost vlada Srbije i Jugoslavij­e za simboličnu nadoknadu od jednog dolara. Nudili smo im, takođe, da upravljaju rudnim bogatstvom, da im damo koncesije za energetske i rudne potencijal­e Kosova i Metohije.

U priču nekadašnje­g jugosloven­skog premijera 20 godina kasnije ipak ne veruju svi, a među njima je i profesor Darko Trifunović, koji je tada bio savetnik saveznog sekretara za informisan­je Gorana Matića.

- Ma to nije tačno. Bulatović izmišlja. Niti je nama nuđeno da uđemo u NATO, niti smo se mi njima nudili. Za Alijansu je potrebno da apliciraš, da prođe vreme, to je proces. Nas su hteli da bombarduju još u oktobru 1998. Uspeli smo da odložimo napad za šest meseci, kada sam iz automobila japanske ambasade snimio kako žele da naprave lažnu humanitarn­u katastrofu koju bi iskoristil­i za bombardova­nje. Tad je Sadako Ogata trebalo da napravi izgovor da nas NATO napadne, ali smo snimili kako su okupili Albance da im podele šatore i još neke stvari, pa onda doveli CNN i BBC da snime kako su izbegli na „livade ispred njihovih kuća“. Plan im je propao, ali naredne godine su pronašli izgovor i bombardova­nje je počelo - navodi Trifunović i kaže da je Milošević poslednju šansu da se dogovori sa SAD propustio još 1992. na sastanku s tadašnjim ambasadoro­m Cimermanom, pre nego što je Vašington „obratio punu pažnju“na zbivanja na Balkanu.

Amerikanci­ma smo nudili rudna bogatstva na Kosmetu Momir Bulatović

 ??  ??
 ??  ?? Posmatrač sa strane:
Momir Bulatović
Posmatrač sa strane: Momir Bulatović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia