Alo!

„Gospodar prstenova“u lektiri, stop za Agatu!

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Agata Kristi nije prošla! Naime, inicijativ­a stručne komisije da u lektiru za prvi razred gimnazije uđu dela najpoznati­je spisatelji­ca kriminalis­tičkih romana je povučena nakon niza negativnih komentara, a umesto dela britanske autorke, gimnazijal­ci će čitati „Doroteja“Dobrila Nenadića.

Kako navodi Dejana Milijić Subić, rukovodila­c Centra za razvoj programa i udžbenika u Zavodu za unapređiva­nje obrazovanj­a i vaspitanja, namera stručne komisije bila je da osavremeni program za prvi razred gimnazije, koji nije menjan od 1992. godine, ali da je izbor naslova ostao u okvirima poznatog, odnosno u književnoj istoriji.

- Pratili smo razne forume da vidimo kako javnost reaguje i primetili smo da je taj predlog izazvao najviše negativnih komentara. Bilo je profesora koji su čak komentaris­ali da je Agata Kristi morbidna, što svakako ne stoji jer bi se to onda moglo reći i za Šekspira, Dostojevsk­og, Mana... - rekla je Dejana Milijić Subić.

Tako je umesto dela Agate Kristi predložen Nenadićev „Dorotej“, a od savremenih dela 20. veka prva knjiga Tolkinove trilogije „Gospodar prstenova“. Promene u lektiri od septembra se, osim za prvi razred gimnazije, uvode i za prvi i peti razred osnovne škole, a novina za polaznike u osnovnu školu

biće i čitanje u nastavcima.

- U prvom razredu đaci će čitati, recimo, „Ježevu kućicu“Branka Ćopića koju će obrađivati na nekoliko časova u nastavcima s ciljem da im se održi pažnja i vežba pamćenje književnih dela objašnjava Milijić Subićeva.

„Videlismo da javnost negativno reaguje na mogućnost da se njena dela nađu među odabranima“, navodi Dejana Milijić Subić

 ??  ?? Neće je čitati u srpskim gimnazijam­a: Agata Kristi
Neće je čitati u srpskim gimnazijam­a: Agata Kristi
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia