Alo!

DOKTOR BEZ PASOŠA zbog srpskog inata?

Ginekolog kaže da je baš na njemu primenjen član 41 Zakona o državljans­tvu Srbije, iako je ispunio uslove propisane ovim zakonom

- Piše: S. DŽ. S. snezana.stojanovic@alo.rs

Ginekolog i akušer dr Anan el Zubi (69), Zemunac iz Jordana, koji već 50 godina živi u Srbiji, kao „stalno nastanjeni stranac“, kaže da državljans­tvo nije dobio zbog srpskog inata!

- Imam crno na belo od Upravnog suda Srbije da ne postoje smetnje za prijem u srpsko državljans­tvo. Poništeno je rešenje MUP-A, tačnije Uprave za upravne poslove, koje je odbilo da mi da pasoš. Posle sudske presude će morati da preispitaj­u svoju odluku. Ova presuda je veliko ohrabrenje za mene. Nadam se da i nad popom ima pop, kao što kaže srpska izreka - kaže ginekolog i akušer dr Anan el Zubi, koji je nepunih sedam godina čekao rešenje o državljans­tvu i posle toga dobio šturi odgovor „da ispunjava zakonske uslove, ali da postoje razlozi od interesa Srbije da bude odbijen“!

- Nisam uradio ništa protiv Srbije! Taman posla, a otkačili su me kao da sam državni neprijatel­j broj jedan! Za vreme NATO bombardova­nja sam dežurao i išao da pomognem gde god je trebalo. Moje kolege znaju da sam bio spreman da se borim za Srbiju. Govorio sam, ako američka pešadija kojim slučajem krene na Srbiju, da ću da je branim. Za sedam godina, koliko je moj zahtev za državljans­tvo bio na čekanju, kontrolisa­ni su svi papiri i nikada nije pomenuto „da postoje razlozi od interesa Srbije da budem odbijen“. Pre tri godine sam se obratio i zaštitniku građana, koji je od Uprave za upravne poslove tražio odgovor „dokle je stigao slučaj ginekologa“, posle čega sam ekspresno odbijen! Imam utisak da je ta „intervenci­ja“bez razloga izazvala srpski inat i da se neko bez argumenata usprotivio, po principu „ako misliš da drugi treba da interveniš­u za tebe - sada ću ja da ti pokažem ko sam“! Tako je baš na meni primenjen član 41 Zakona o državljans­tvu Republike Srbije da MUP može odbiti zahtev za sticanje državljans­tva Srbije, iako su ispunjeni uslovi propisani ovim zakonom, ako oceni da postoje razlozi od interesa za Republiku Srbiju zbog kojih treba odbiti zahtev - jada se doktor i dodaje da je sve stekao poštenim radom.

- Bez problema sam dobio dozvolu za otvaranje privatne ordinacije. U Srpskom lekarskom društvu nikada nisam imao porblema. Do moje penzije je sve bilo jasno i glatko. U penziju sam otišao 21. jula 2014. sa 38.000 dinara i već godinu i po radim u privatnoj ginekološk­oj ordinaciji u Surčinu objašnjava dokotr. Stav advokata koji ga zastupa je da treba da se obrati najvišim državnim institucij­ama da bi napravda koja mu je naneta bila ispravljen­a.

- Presuda Upravnog suda je poništila rešenje MUP-A. U zakonskom roku treba da bude doneto novo rešenje. U njegovom slučaju je potvrđeno koliko je birokratij­a okoštala. On je ovde pustio korenje i u Srbiji će da okonča život, a nadležni za to nemaju sluha. Svaka čast pojedincim­a koji su ekspresno dobijali dežavljans­tvo. Srpska snajka Adrijana Lima je, recimo, dobila državljans­tvo na lepe oči, ali se nije za- držala u Srbiji - kaže advokat Marjan Vukotić, punomoćnik doktora El Zubija.

Ginekolog je 18. januara 2011. podneo zahtev za državljans­tvo MUP-U Srbije, Upravi za upravne poslove, a rešenje je doneto

24. oktobra 2017, posle nepunih sedam godina! Iz Uprave je dobio kratak dopis da pošalje zahtev za otpust iz državljans­tva Kraljevine Jordana. Kada se obratio Ambasadi Jordana u Beču, dobio je pismo „da Jordan nema prigovor na to da njihovi državljani imaju dvojno državljans­tvo“. Nepunih sedam godina kasnije, dobio je šturi odgovor „da je ispunio uslove po zakonu, ali da postoje razlozi od interesa za Republiku Srbiju“da ga odbiju!

On je 22. decembra 2017. Upravnom sudu Srbije tužio MUP, Upravu za upravne poslove i tražio da se poništi rešenje kojim je odbijen za državljans­tvo. Upravni sud je

23. marta 2018. presudio u njegovu korist i naredio MUP-U da donese novo rešenje, jer nije navedeno šta predstavlj­a smetnju da dobije državljans­tvo Srbije.

Otkačili su me kao da sam državni neprijatel­j broj

jedan

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia