Alo!

Šarenac: Razbijena jaja završila su kod mene ANA: Nema Uskrsa bez sarmica sa zeljem

-

Ana Babić i Slobodan Šarenac zamenili su Žiku Nikolića u ulozi voditelja emisije „Šarenica“, koja od starta beleži odličnu gledanost. U razgovoru za „Alo!“novi omiljeni voditeljsk­i par RTS-A otkrio nam je kako je proveo praznik.

 Kako ste proslavili Uskrs i na šta vas on asocira?

Šarenac: Za Uskrs smo se porodično okupili uz bogatu trpezu. Jedini problem je bio ko će, nakon tucanja, pojesti sva jaja. Uskrs je uvek bio najlepši praznik za decu, jer se ona najviše raduju farbanju jaja. Tako je bilo i kada sam ja bio dete, a tako je i sada sa moje dve ćerke.

Ana: Moja prva asocijacij­a na Uskrs je porodica na okupu i bakine sarmice od zelja. Druga je uskršnji vašar u mom rodnom Železniku, na koji sam sada vodila svoje dve devojčice. To je ono što treba da negujemo i prenosimo sa kolena na koleno, jer su praznici jedini dani kada se svi okupimo.

 Ko je zadužen u vašoj porodici za farbanje jaja i uskršnju trpezu?

Šarenac: Kasnije su došle boje, šljokice i tirkizne varijante, a pre nekoliko godina sam čak sa ćerkama farbao jaja bojicama.

Ana: Porodica na okupu, dobro raspoložen­je i trpeza puna specijalit­eta. Za mene nema Uskrsa bez sarmica sa zeljem.

 Da li vam je bitno da pobedite u tucanju jajima?

Šarenac: Najbitnije je da ne polupamo previše jaja, jer to mora neko posle da jede, a uglavnom to budem ja. Pustili smo ćerke da nas pobede, a one su se takmičile dok nisu polupale sva jaja.

Ana: Mama je nekada prvo farbala crveno jaje, čuvarkuću, a sledeća dva je davala meni i bratu, pa smo se nas dvoje od detinjstva prvo tucali sa ta dva crvena jaja. Uvek ostane ta priča ko je pobedio i ko je imao najjače jaje, ali duh praznika je ono što je najvažnije.

 Kako ste objasnili ćerkama zbog čega je važan Uskrs?

Šarenac: Starija ćerka, koja ima 13 godina, zna zbog čega slavimo ovaj praznik, a mlađoj je najvažnije da može da farba jaja i da ih nosi drugarima u školu na poklon. Deca najviše uživaju u ovom prazniku i ne treba ih prerano opterećiva­ti time šta on znači.

Ana: Kada se praznici porodično slave, tako se čuva tradicija, a deci ne treba posebno objašnjava­ti, jer ona polako sve nauče.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia