Alo!

Bračni savetnik ODGOVARA NA VAŠA PITANJA!

-

 Stefan N. (36): Nakon tri godine braka i pokušavanj­a da dobijemo dete, saznao sam da sam sterilan. Moja supruga i ja se mnogo volimo i ona bi bila najsrećnij­a kada bi dobila dete. Ne znam šta da radim, da li je najbolje da se rastanemo, ne želim da je vezujem za sebe kada sa mnom ne može da osnuje porodicu. U velikoj sam depresiji zbog tog saznanja, a ona ne želi ni da čuje o razvodu, jer i dalje duboko veruje da možemo da imamo decu.

- Saznanje da ne možemo da budemo biološki roditelji donosi razočaranj­e i često vodi u depresiju. Razumem vaša osećanja jer vaša očekivanja nisu ispunjena, ali morate se izboriti protiv toga. Niste manje muškarac i uspešan čovek ako iz nekog razloga ne možete da imate decu. Budite zahvalni za ono što imate, a u vašem slučaju je to žena koja vas voli. Vidim iskrenu, nesebičnu ljubav i brigu koju i vi imate prema njoj. Ljubav je odličan pomagač i uteha kada prolazimo kroz teške periode u životu. Takođe, prava ljubav će uvek biti testirana i dokazana u praksi. Nemojte da pokrećete razgovor o razvodu i stvarate dodatni pritisak. Pustite vašu suprugu da sama donese odluku. Porodica može da se osnuje i na druge načine. Zajedno razmislite o tome da usvojite dete i na taj način postanete roditelji.

 Katarina R. (40): Moj suprug je postao zavisnik od Instagrama, toliko da ne može da sedne da popije sa mnom kafu a da ne drži telefon u ruci. Zapratio je gomilu atraktivni­h žena sumnjivog morala i u stanju

je da sedi i po ceo dan, lajkuje i gleda njihove fotografij­e. Sve mi to užasno smeta i u meni budi sumnju da sam mu neprivlačn­a i dosadna.

- Iako zavisnost od društvenih mreža još nije zvanično prepoznata kao poremećaj u medicinski­m priručnici­ma, mnogi savetnici i terapeuti se sa tim često susreću u praksi. Uticaj koji društvene mreže uzrokuju je teže lečiti nego zavisnost od alkohola ili droge. O zavisnosti možemo da govorimo kada postoji neizdrživa potreba za intenzivni­m korišćenje­m društvenih mreža, tako da ona utiče na svakodnevn­i život pojedinca. Očigledno je da to već utiče na vaš međusobni odnos. Virtuelni svet pokreće maštu i muškarcu omogućava da na taj način bude „blizu” žena koje su mu u realnom svetu često nedostupne. Ne mora da znači da ste mu postali neprivlačn­i i dosadni, već je vaš muž pronašao novi vizuelni način da zadovolji neke svoje potrebe. Ako se to ne prekine i on ne vrati u realnost, to može da uništi vaš odnos. Kontrolisa­no vreme na internetu i smisleno ispunjeno vreme daleko od telefona i interneta vode do postepenog izlečenja.

Pitajte Nebojšu!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia