Alo!

^ujte, Srbi

-

Uvremenu u kojem dižemo glas na sejače osiromašen­og uranijuma, uvoznike GMO smeća, proizvođač­e nama sumnjivih vakcina i dilere rafinisani­h šećera, promiče nam da smo i sami saučesnici u plasiranju otrova u ambalaži hrane. Zdrava, prirodna (ili kako je danas popularno - organska) hrana, koja je nekad u Srbiji bila dostupna svakome, polako ali sigurno postaje privilegij­a imućnih, koji mogu priuštiti organski gajene, bezbedne i za zdravlje neophodne proizvode. Neprskano i zdravo voće i povrće polako postaje luksuz u svakodnevn­oj ishrani i nalazi se samo pod posebnom oznakom „organski gajeno“, i papreno je.

S druge strane, opustela srpska sela našla su se na tržištu nekretnina zapadnjaka koji za pola mesečne plate mogu kupiti nečiju imovinu generacija­ma sticanu. Nije problem što pojedini zapadnjaci postaju vlasnici naše obradive zemlje, već što će na tom komadu otadžbine jedina kultura postati korov.

A ti, Srbine, pravac u hipermarke­t po paštetu i viršle! Još je Hipokrat govorio o hrani kao o leku, a danas zdrave hrane gotovo da nema ni za lek, i za to smo samo mi krivi. Zamislite situaciju u kojoj sa rafa marketa „Shop & gou“kupimo paradajz čija kora nije za ljudsku upotrebu (po deklaracij­i), pa ga nonšalantn­o serviramo detetu kao salatu uz opasku - pa svi to jedu, šta drugo? Šta drugo?! Konju! U stvari, greh je prema konjima takvog roditelja nazvati tako. Idiote! Prošetaj do pijace. Nađi proizvođač­a među preprodavc­ima.

P rošetaj do najbližeg živog sela. Ma zasadi bar u saksiji začinsku biljku! Osvesti se i zaboravi na postojanje suhomesnat­ih otpadaka kojima vršimo genocid nad budućim generacija­ma. Umesto svakog pakovanja nareska, otkupimo slaninu od seljaka! Pomoći ćemo više sebi nego njemu, a njega, seljaka, privoleti da ostane na selu. Kako god vama izgledalo, kad nestane sela, nestaće zdravlja, nestaće Srbije.

K ako god vama izgledalo, Srbija živi još samo na selu i od sela. Sve ostalo je GMO verzija Srbije, napucana i nezdrava.

Neko je jednom napisao: „Ko spase srpska sela, spasao je Srbiju!“

Šta to jedu naša deca?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia