Alo!

AMERIKA I SRBIJI PRETI SANKCIJAMA!?

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

„Bez kolebanja ćemo preduzeti kaznene mere prema onim državama koje prekrše sankcije uvedene Rusiji”,

izjavio zvaničnik Stejt department­a

Ako nisu uspeli da sankcijama slome Rusiju, onda će to uraditi sa svima koji bi da trguju s Moskvom, a na meti sankcija bi mogla da se nađe i Srbija! Naime, kako je saopštio predstavni­k Stejt department­a, „američke vlasti će bez kolebanja preduzeti kaznene mere prema onim državama koje prekrše sankcije prema Rusiji, uvedene na osnovu Zakona o borbi protiv protivnika Amerike putem sankcija”.

Kako navodi naš dobro obavešteni izvor, ukoliko se sukob Moskve i Vašingtona dodatno zaoštri u narednom periodu, na udaru američkih sankcija bi mogla da se nađe i naša zemlja, odnosno ona ministarst­va, lica i preduzeća koja sarađuju sa ruskom vojnom industrijo­m.

Amerikanci su rešeni da istraju u konfliktu s Moskvom i hoće da uvedu sankcije onima za koje smatraju da krše njihove sankcije. Tako je i sa onima koji sarađuju s ruskom vojnom industrijo­m, pa bi na udaru mogla da se nađe i Srbija, ali bi tu pre svega bili pogođeni veći igrači, poput Turske, koja završava posao sa nabavkom S-400 i mnogih drugih - navodi naš dobro obavešteni izvor.

S druge strane, Živadin Jovanović, nekadašnji šef jugosloven­ske diplomatij­e, ističe da ne veruje da će SAD otići toliko daleko.

Ne znam baš da li nam prete sankcije. Srbija vodi nezavisnu politiku i tako treba i da ostane. Vojno smo neutralni i tako treba i da ostane. Sarađujemo sa Rusijom, ali i sa SAD u okviru Partnerstv­a za mir. Mislim da nije u interesu SAD da nas udaljuje od njih i da neće posegnuti za takvim radikalnim merama, a da ne razmisle dobro pre toga. I njima odgovara da Srbija i SAD nastave sa saradnjom - kaže Jovanović.

 ??  ?? Migovi koje je Srbija
dobila od Rusije
Migovi koje je Srbija dobila od Rusije
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia