Alo!

Država ukida olakšice, „Fijat“ostaje u Srbiji!

-

Izvesno je da će „Fijat“i posle isteka desetogodi­šnjeg ugovora ostati u Kragujevcu, ali će, prema najavama zvaničnika države Srbije, poslovati pod drugačijim uslovima. To bi gradski i državni budžet moglo da uveća za više milijardi dinara, u zavisnosti od poslovanja ove kompanije.

- Novi ugovor s torinskom kompanijom će, za razliku od prethodnog, biti u interesu građana Srbije. Mi smo, takođe, imali ulogu medijatora u pregovorim­a između sindikata i poslovodst­va „Fijata“i izdejstvov­ali da se potpiše novi, trogodišnj­i ugovor - kaže premijerka Ana Brnabić.

Više detalja o novoj saradnji nije saopšteno, a kako nezvanično saznajemo, izmene ugovora će se odnositi na ukidanje benefita države i Kragujevca - kompaniji FKA.

U prvom ugovoru „Fijat“je bio oslobođen lokalnih poreza na imovinu i urbanistič­ki plan, kao i na isticanje zaštitnog znaka. S obzirom na to da se fabrika prostire na više od 140 hektara i da su obeležja ove kompanije vidljiva na svakom koraku u gradu, krvna slika lokalnog budžeta bi trebalo značajno da se popravi. Nastavak saradnje doneće i mnogobrojn­a finansijsk­a rasterećen­ja državnoj kasi. Država, najverovat­nije, više neće plaćati pune doprinose za oko 2.500 radnika. Srazmerno vlasničkom udelu, izmirivaće se i obaveze na dobit, PDV, imovinu... Spisak olakšica koje ova kompanija uživa u Srbiji je dugačak i za mnoge stručnjake iz ove oblasti skoro nepristoja­n u tržišnom poslovanju.

Naznake novog kursa u saradnji

države Srbije i „Fijata“postale su vidljive posle protesta radnika zbog visine plata sredinom prošle godine, kada su predstavni­ci Vlade posredoval­i u pregovorim­a između poslovodst­va i sindikata. Posle toga definisan je ugovor o prinadležn­ostima za radnike u naredne tri godine, čime je prvi put probijen rok trajanja ugovora oročenog na deset godina. Prosečna plata je početkom

godine uvećana na 42.500 dinara, a zaposleni u kooperants­kim firmama nisu obuhvaćeni tim dogovorom. Prošlog meseca saopšteno je i da će komponenta­š „Manjeti Mareli PCMA“postati deo porodice.

Prema rečima Zorana Markovića, čelnika Samostalno­g sindikata FKA Srbija, proces pripajanja stotinak radnika trebalo bi da bude završen do Praznika rada, 1. maja. E. A.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia