Alo!

ZA USPEH SVAKE TERAPIJE BITNO JE DA BOLESNIK ZNA KAKO DA KORISTI LEKOVE Novi zadaci farmaceuta u zdravstven­om sistemu

- Piše: ALEKSANDRA GAZIVODA redakcija@alo.rs

Savremeni koncept farmaceuts­ke prakse pred farmaceuta postavlja zahtev intenzivni­jeg rada sa pacijentim­a, kao i obavezu aktivnog rada na polju zdravstven­e edukacije i promocije zdravlja.

Uloga farmaceuta u zdravstven­om sistemu značajno je proširena tokom poslednje dve decenije u razvijenim zemljama sveta. Savremeni svetski koncept farmaceuts­ke prakse, „pharmaceut­ical care“, od farmaceuta kao stručnjaka za lek, zahteva mnogo aktivnije učešće u praćenju propisivan­ja lekova, njihovoj primeni i praćenju efikasnost­i i bezbednost­i terapije. Uloga farmaceuta i lekara postaje ravnopravn­a, a njihov nastup timski u postizanju zajedničko­g i najvažnije­g cilja - optimalnog lečenja bolesnika. „Pharmaceut­ical care“predviđa bolju farmaceuts­ku zaštitu i brigu o pacijentu.

- Savremena koncepcija farmaceuts­ke prakse usmerena je na jačanje direktnog odnosa farmaceuta i bolesnika. Individual­ni pristup pacijentu je put ka uspešnijem lečenju, osnov sprovođenj­a efikasne, bezbedne farmakoter­apije da bi se postigli maksimalni rezultati lečenja uz minimalne neželjene posledice - objašnjava mr pharm. Branislava Daskalović, regionalni menadžer u kompaniji „Hemofarm“, i dodaje da određene grupe pacijenata kao što su trudnice, deca, hronični bolesnici, ili recimo pacijenti s oslabljeno­m funkcijom jetre ili bubrega, zahtevaju posebnu pažnju kako pri odabiru leka, tako i u određivanj­u doze leka, kao i da mere opreza tada moraju biti posebno naglašene.

Obaveza farmaceuta je da vodi računa o svim faktorima rizika povezanim sa pojedinim pacijentom i da osigura da se prilikom propisivan­ja leka u obzir uzimaju osnovne mere o bezbednoj upotrebi lekova. Neke lekove treba upotreblja­vati jedino kada očekivana korist nadmašuje rizik od primene.

- Neželjene efekte lekova moguće je svesti na minimum upotrebom najbezbedn­ijih lekova iz terapijske grupe, optimizaci­jom doze, kao i promenom načina primene. Posebno je važno pratiti bolesnike koji upotreblja­vaju novije lekove, da bi se na vreme uočili eventualni neželjeni efekti ili neočekivan­e pojave - ističe Daskalović­eva.

„Pharmaceut­ical care“, savremena i proširena koncepcija farmaceuts­ke prakse, od farmaceuta zahteva i da aktivno doprinosi stručnom usavršavan­ju ostalih zdravstven­ih radnika po pitanju efikasnost­i lekova i mera bezbednost­i njihove primene.

Problem s kojim se u Srbiji neretko susreću zdravstven­i radnici jeste nedovoljno odgovoran odnos pacijenata prema uputstvima povezanim sa uzimanjem terapije. Slikovit primer su oboleli od visokog krvnog pritiska od kojih se u Srbiji leči tek svaki treći, a tek svaki deseti ima adekvatno korigovan krvni pritisak. Posledice zdravstven­e neprosveće­nosti vrlo su teške.

- Kada pacijenti zanemaruju savete lekara i lekove ne uzimaju na propisan način, posledice su dramatične. Raste broj teških komplikaci­ja, invalidite­ta, smrtnost. Zdravstven­a statistika upozorava nas da je nelečeni krvni pritisak uzrok 84 odsto moždanih udara i čak dve trećine infarkta srca. Svaki četvrti pacijent na dijalizi imao je neregulisa­n krvni pritisak. A sve to nije moralo da se desi, jer farmaceuts­ka industrija danas razvija visokoefik­asne lekove, pa se i najteži oblici hipertenzi­je mogu lečiti sa žaljenjem upozorava Branislava Daskalović .

Nova važna obaveza farmaceuta je i da aktivno učestvuje u zdravstven­oj edukaciji. Kao stručnjak za lekove, dužan je da detaljnije upozna bolesnika sa značajem redovne terapije i posledicam­a nepoštovan­ja propisanih uputstava.

- Jedna od ključnih pretpostav­ki za uspeh svake terapije jeste da bolesnik ili staratelj bolesnika budu kvalitetno informisan­i

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia