Alo!

Svet na ivici ARMAGEDONA

Amerikanci zapretili Asadu odmazdom zbog napada u Dumi, Rusi najavili da će braniti Damask

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Haos u Siriji. Nije proteklo ni 24 sata od navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi, Amerika je zapretila odmazdom nad Asadima, Rusija najavila da će braniti Damask, a izraelski avioni su bombardova­li bazu zvaničnih sirijskih snaga.

U napadu je poginulo najmanje 14 osoba, a većina žrtava su bili Iranci ili pripadnici grupa koje podržava zvanični Teheran. Iako je nakon napada vladala konfuzija ko je bombardova­o sirijsku vazduhoplo­vnu bazu, Ministarst­vo odbrane Rusije je saopštilo da su aerodrom u Siriji raketirali avioni Ratnog vazduhoplo­vstva Izraela.

„Dva aviona F-15 Ratnog vazduhoplo­vstva Izraela, ne ulazeći u vazdušni prostor Sirije, sa teritorije Libana ispalila su osam navođenih raketa na aerodrom T-4“, navodi se u saopštenju ruskog vojnog resora.

Navedeno je da su jedinice protivvazd­ušne odbrane Sirije oborile pet navođenih raketa.

„Tri rakete su pogodile zapadni deo aerodroma. Od ruskih savetnika niko nije povređen“, dodali su u resoru, a do zaključenj­a ovog broja Izrael se nije oglasio povodom navoda iz Moskve.

U međuvremen­u se oglasio i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je ponovio da je Moskva više puta „upozoraval­a da se sprema ozbiljna provokacij­a kako bi Damask bio optužen za upotrebu hemijskog oružja”.

Već smo komentaris­ali incident, i pre nego što se desio. Naša vojska koja se nalazi u Siriji, na terenu, upozoraval­a je više puta, isto kao i sirijska vlada, da se sprema ozbiljna provokacij­a koja ima za cilj da Damask opet bude optužen za upotrebu hemijskog oružja protiv civila - rekao je Lavrov.

Ruski ministar je na pitanje o mogućem napadu SAD na Siriju odgovorio da Rusija ima obaveze prema Damasku.

Što se tiče upozorenja koja dolaze iz okruženja predsednik­a SAD da Vašington nije isključio intervenci­ju u Siriji - naša vojska je već reagovala na to. Mi imamo obaveze prema Siriji. Obaveze zasnovane na dogovoru koji je zaključen sa legalnom i legitimnom vladom Sirije, koja je članica Ujedinjeni­h nacija - podsetio je ministar.

 ??  ?? Rusi će braniti Damask od napada SAD Teheran ogorčen
nakon napada izraelskih aviona Obećao odmazdu Asadu: Tramp
Rusi će braniti Damask od napada SAD Teheran ogorčen nakon napada izraelskih aviona Obećao odmazdu Asadu: Tramp

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia