Alo!

MAĐARSKA SLAVI ORBANA!

-

Mađarska se još jednom jasno opredelila za politiku Viktora Orbana. Aktuelni premijer je osvojio treći uzastopni mandat, ukupno četvrti od 1998, a koalicija njegove stranke Fides i manjeg partnera hrišćanski­h demokrata ubedljivo je slavila na parlamenta­rnim izborima u nedelju.

Oni bi u novom sazivu parlamenta trebalo da imaju 133 od ukupno 199 mesta, a sam Orban je burno proslavio pobedu.

- Osigurali smo istorijsku pobedu i stvorili mogućnost da zaštitimo Mađarsku. Hvala svima koji su glasali za nas - naveo je Orban i dodao da je zahvaljuju­ći velikom odzivu glasača raspršena svaka sumnja u regularne izbore.

Među prvima koji su čestitali bio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dragi prijatelju, primi moje srdačne čestitke za pobedu na parlamenta­rnim izborima. Još jednom su glasači u Mađarskoj izabrali istinskog lidera, koji je pokazao da je posvećen vrednom radu i koji je istrajan u tome da im pruži mirnu i prosperite­tnu budućnost. Teške, ali ispravne odluke koje donosiš radi ostvarenja tog cilja pokazuju kako se mudrošću i bogatim političkim iskustvom zemlja i njeni građani vode napred - napisao je Vučić.

Predsednik Srbije je konstatova­o da odnosi dveju zemalja nikad nisu bili bolji i poručio Orbanu da će Srbija „ostati posvećena da zajedno nastavimo tim putem“.

Na osnovu prebrojani­h 88,57 odsto glasova, koalicija sa Fidesom na čelu osvojila je 48,76 odsto glasova, prenosi MTI. Na drugom mestu je nacionalis­tička stranka Jobik sa 19,74 odsto glasova i 26 mandata. Sledi koalicija predvođena socijalist­ima sa 12,19 odsto glasova i 20 mandata, LMP sa 6,77 i DK sa 5,49 odsto glasova.

Među prvim zakonima koje će usvojiti novi saziv mađarskog parlamenta mogao bi se naći i onaj kojim se vladi omogućava da zabrani nevladine organizaci­je koje podržavaju migraciju i predstavlj­aju „rizik po nacionalnu bezbednost“. V. N.

 ??  ?? Treći uzastopni mandat: Viktor Orban
Treći uzastopni mandat: Viktor Orban
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia