Alo!

Tek nas čekaju VELIKA NEVREMENA!

JOVAN I MATIJA, PRVI SRPSKI LOVCI NA OLUJE:

- Piše: MIROSLAVA OBADIĆ redakcija@alo.rs

Većina ljudi se uglavnom sklanja na sigurno u strahu od vremenskih nepogoda, munja, crnih oblaka i sličnih meteorološ­kih pojava, ali ne i dvojica Zrenjanina­ca koji tek tad kreću na posao koji najbolje rade - u lov na oluje.

Kada priroda pokaže svoju mračnu stranu, nastupaju njih dvojica. Jovan Čabrilo (24) i Matija Uglješin (32), prvi srpski lovci na oluje, za sebe kažu da ih je spojila ljubav prema prirodi, fotografij­i i meteorolog­iji. Jovan je student informacio­nih tehnologij­a, a Matija, zadužen za fotografij­u, diplomiran­i inženjer zaštite životne sredine. Ništa što rade ne bi imalo puno smisla da nemaju s kim to da podele, zbog čega su pokrenuli projekat „Vojvodinam­eteo“.

- Na terenu pre svega beležimo foto i video-materijal, koji kasnije delimo sa našim pratiocima, a kojih samo na Fejsbuk stranici ima više od 20 hiljada kaže Jovan. Od njihovih fotografij­a zabeleženi­h u najtežim vremenskim uslovima i opasnostim­a bukvalno zastaje dah, a za celokupan rad potrebna je vrhunska oprema, koja nije nimalo jeftina. - Neizostavn­i deo naše opreme jeste šampon od koprive, vodimo se izrekom „Neće grom u koprive“- šali se Jovan i dodaje:

- Kada je reč o prognozi vremena, koristimo numeričke modele za simulaciju stanja atmosfere. To su najsavreme­nije metode koje se danas podrazumev­ano koriste za prognozu vremena. Sam uspeh prognozira­nja najviše zavisi od numeričkog modela, njegove rezolucije i konfigurac­ije, a bitan udeo, naravno, ima i znanje i iskustvo prognostič­ara.

Adrenalin je to što ih tera napolje i drži u životu u olujnim uslovima. Najveći utisak na njih ostavilo je nevreme na području Bačke Topole 25. juna prošle godine, a nakon njega nevreme koje je 17. septembra iste godine zahvatilo veći deo Vojvodine. To je doživljaj koji nikad neće zaboraviti.

- Junsko nevreme dočekali smo kod Bačke Topole, bilo je vrlo fotogeničn­o i jezivo je izgledalo. Tada smo vrlo dobro predvideli razvoj situacije. Nevreme je kasnije jurilo nas, pokušavali smo da mu pobegnemo i za dlaku smo u tome i uspeli. Tog dana su mnogi saznali da uopšte postojimo, zabeleženo je dosta kvalitetni­h fotografij­a, a sam čejs prenosili smo našim pratiocima uživo putem društvenih mreža. Septembars­ko nevreme takođe je bilo vrlo intenzivno i fotogeničn­o, tada smo usled olujnog vetra širom Vojvodine imali pojavu za koju nemamo odomaćen naziv - „gust nado“. To su prizemni vrtlozi, poput tornada, ali ipak nije reč o tornadu.

- Taj dan ću pamtiti po tome što nisam uspevao da otvorim vrata od automobila usled jakih bočnih udara vetra, mislio sam da će i mene oduvati. Jedva smo se nekako snašli da uđem sa druge strane automobila, držeći u rukama deo opreme. Verujem da mi je puls tada bio oko 150 - seća se Jovan.

 ??  ?? Jači i od tornada: Jovan i Matija
Jači i od tornada: Jovan i Matija
 ??  ?? Kad se nebo
namrači lovci na oluje kreću u akciju
Kad se nebo namrači lovci na oluje kreću u akciju
 ??  ?? Od fotografij­a koje kače na Fejsbuku zastaje dah
Od fotografij­a koje kače na Fejsbuku zastaje dah

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia