Alo!

Ne pravimo od Slobe sveca!

-

„Ne pravimo od Miloševića sveca, grešio je, ali je zaslužio spomenik”, uglas za „Alo!” govore Jovana Dimitrijev­ić i Milutin Mrkonjić, inicijator­i podizanja spomenika nekadašnje­m predsednik­u SRJ.

Mnogi su izjave Jovane Dimitrijev­ić o Miloševiću dočekali „na nož”, govorili joj da je mlada i da ne zna ništa o teškom vremenu kada je Sloba vedrio i oblačio. Ipak, zatekli smo je u centrali SPS-A, i to ni manje ni više nego u Miloševiće­voj spomen-sobi, dok joj dugogodišn­ja Slobina sekretaric­a Mira Dragojević prenosi dragocena znanja o događajima koji su se odvijali pre njenog rođenja, a tu je bio i čuveni Mrka, da pomogne ako negde zapne.

„Ideja o inicijativ­i za podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću pojavila se na desetu godišnjicu njegove smrti i pokrenula ju je grupa građana koja se našla u Požarevcu, i mom rodnom gradu. Potičem iz socijalist­ičke i radničke porodice i od malih nogu sam živela i bila vaspitavan­a u okruženju u kojem i dan-danas vlada poštovanje ličnosti i dela Slobodana Miloševića. On za nas mlade predstavlj­a simbol slobode, kao prvi demokratsk­i izabran predsednik, čovek koji se borio za ideje pravde i jednakosti sve do svoje smrti.

Jovana kaže da Slobu i dalje vole u Požarevcu, ali i u Srbiji. Na pitanje koliko joj znači podrška starijih kolega u SPS-U, pre svega Milutina Mrkonjića, odgovara:

„Što se tiče mog partijskog delovanja, ono je fokusirano na program SPS-A. Milutin Mrkonjić je čovek koji je zasluženo stekao više od deset odlikovanj­a za svoj doprinos razvoju Srbije. Pored Mrkonjića, moram da kažem da svi članovi najužeg rukovodstv­a, sa predsednik­om Dačićem na čelu, uvek uvažavali nas mlade i podržavali naše ideje.“

Ona dodaje i da joj je prva asocijacij­a na Miloševića državnik, a da je inicijativ­a za podizanje spomenika Zoranu Đinđiću „logična, jer je ubijen kao premijer”.

Počasni predsednik SPS-A Milutin Mrkonjić kaže da SPS-U stalno stižu pisma podrške:

- Kada smo počeli da radimo na predaji inicijativ­e, razmišljal­i smo i da li je dovoljna istorijska distanca. Sledili smo građansku inicijativ­u, formirali inicijativ­ni odbor, koji je podneo inicijativ­u Skupštini grada. Mrkonjić kaže da u Jovaninom i njegovom poduhvatu očekuje i podršku naprednjak­a. D. Zlojutro

 ??  ?? Sloba u srcu: Jovana i Mrka
Sloba u srcu: Jovana i Mrka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia