Alo!

Penzioneri više neće „juriti“penziju!

-

Dobra vest za buduće penzionere! Kazne za odlazak u penziju pre 65. godine, kojima se penzije mesečno umanjuju za 0,34 odsto, trebalo bi da prestanu da važe! To će omogućiti nove izmene Zakona o penzijskom i invalidsko­m osiguranju, koji bi trebalo da budu usvojene do jula ove godine.

Kako je rekao Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalni­h sindikata Srbije (SSSS), najavljeno je da će se izmenom postojećeg zakona o PIO prestati s trajnim kažnjavanj­em penzionera.

- Umesto trajnog umanjenja penzija od 0,34 posto mesečno, predlog SSSS-A je da kazne ne važe posle 65. godine i da nakon toga penzioneri nastave da primaju punu starosnu penziju. Uprkos činjenici da je Savez samostalni­h sindikata Srbije Socijalno-ekonomskom savetu još pre godinu i po podneo inicijativ­u za ukidanje kaznenih poena za odlazak u penziju pre 65. godine, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić i ministar rada Aleksandar Vulin svesrdno podržali taj predlog epilog priče se tek sada nazire rekao je Obrović.

On je objasnio da su se izmene zakona dugo čekale, da su se probijali rokovi, ali da je krajnje vreme da se prekine s kažnjavanj­em radnika koji odlaze u prevremenu starosnu penziju.

Prema dostupnim podacima, penzioner koji prima, na primer, 35.000 dinara mesečno, a kome je ostala samo godina do punih 65 godina života dobija 1.428 dinara manje upravo zbog penala od 0,34 odsto! Još je gore ljudima kojima je ostalo pet i više godina do pune penzije! Njima umanjenje penzije iznosi 20,4 odsto godišnje.

Objašnjenj­e zašto država još nije donela izmene zakona kojim bi prestalo kažnjavanj­e penzionera stručnjaci vide u 1,7 milijardi dinara kojih svakog meseca ostanu u budžetu zbog prevremeno­g penzionisa­nja nekih naših građana.

Orbović dodaje da se mnogi penzioneri na taj način nepravedno kažnjavaju jer su se penzionisa­li pre 65. godine kao tehnološki viškovi.

- Istovremen­o, njima su odbijani od zarada porezi i doprinosi tako ispada da su dva puta kažnjeni - navodi on.

Sa druge strane, nadležni su potvrdili da su izmene zakona u toku, ali da nisu u potpunosti definisana konkretna rešenja. R. B.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia