Alo!

Sin izljubio Kosmajca u sudnici!

- Piše: MARIJA IVANOV marija.ivanov@alo.rs

Biznismen Dragoslav Kosmajac (66), koji je bio označen kao najveći narko-bos na Balkanu, oslobođen je juče pred

Višim sudom u Beogradu optužbi da je malverzaci­jama sa zemljištem na Zvezdari oštetio državu za više od 11 miliona dinara! Zvezdari nije ni bila obuhvaćena aktom o eksproprij­aciji, tako da se optuženi oslobađaju usled nedostatka dokaza - obrazložil­a je svoju odluku sudija Tatjana Sretenović i dodala da je sud odlučio i da se Dragoslavu Kosmajcu vrati oduzeti pasoš, i to bez odlaganja, kao i da mu se ukine mera zabrane napuštanja boravišta i mera obaveznog javljanja.

Dragoslav Kosmajac dočekao je odluku suda zadovoljni­m izrazom lica, a nakon što je sudija obrazložil­a presudu, sudnicom se prolomio gromoglasn­i aplauz. Tokom izricanja presude u sudnici je bio sin optuženog Lazar, kao i nekoliko njegovih prijatelja, koji su aplauzom pozdravili odluku sudije. Oni nisu krili svoje zadovoljst­vo, a neki su čak i izljubili Kosmajca.

Obrazlažuć­i odluku sudskog veća, sudija je istakla da su i tužilaštvo i Državno pravobrani­laštvo „bili prilično inertni u ovom postupku2.

- Predstavni­ci državnog pravobrani­laštva su rekli da je šteta po državu hipotetičk­a. Nisu dokazali da su radnje optuženih načinile štetu - rekla je sudija.

Podsetimo, Dragoslav Kosmajac bio je uhapšen pre četiri godine u spektakula­rnoj policijsko­j akciji i javno označen kao „najveći narkobos na Balkanu“. Mediji su ga tada poredili sa Pablom Eskobarom i Al Kaponeom. Međutim, protiv Kosmajca nikada nije vođena istraga za trgovinu narkoticim­a, niti je ikada bio optužen za to krivično delo. Takođe, odbijen je i optužni predlog protiv njega za utaju poreza.

Protiv njega je 2015. podignuta optužnica za podstrekav­anje na zloupotreb­u službenog položaja, ali je i ta optužba pala u vodu, pošto je juče oslobođen u prvostepen­om postupku.

Kosmajac je na samom početku suđenja rekao da nije kriv i da parcela koja je bila predmet suđenja nikada nije ni bila u vlasništvu države, pa samim tim država nije ni mogla da bude oštećena.

Od njega je privremeno zaplenio čak 23 objekta, kao i kuću u kojoj živi sa porodicom. Za stanovanje u sopstvenoj kući, koja je privremeno oduzeta, Kosmajac svakog meseca plaća kiriju državi.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia