Alo!

Karleuša saslušana u policiji

Poznata pevačica došla u pratnji advokata da da izjavu. Saslušanje trajalo samo 15 minuta

- Piše: R. BRIZA - J. MITROVIĆ redakcija@alo.rs

Pevačica Jelena Karleuša saslušana je juče u beogradsko­j policiji zbog sumnje da je vodila propagandu protiv vakcinacij­e dece MMR-OM. Karleuša je jedna od 42 ličnosti protiv kojih je 270 roditelja podnelo prijavu za izazivanje panike javnim istupima i objavama na društvenim mrežama o štetnosti MMR vakcine - protiv malih boginja, crvenke i zaušaka, na osnovu čega je policija, po nalogu tužilaštva, pokrenula predistraž­ni postupak.

Kako stoji u prijavi, Karleuša je izazivala paniku svojim objavama na društvenim mrežama o navodnoj štetnosti vakcine koja decu štiti od malih boginja, rubeola i zauški, a ovo je drugo pozivanje poznate pevačice na saslušanje u policiji kako bi obrazložil­a svoje aktivnosti na društvenim mrežama. Prvo saslušanje ona je nedavno izbegla tako što je otputovala u Tursku.

Juče se pevačica oko osam časova ujutru, kako „Alo!“saznaje, pojavila sa advokatom u policiji i u svom iskazu navela da nije zagovarala nikog da se ne vakciniše, već da je iznela svoj stav o vakcinacij­i, pošto je u porodici imala loša iskustva.

U razgovoru za „Alo!“Jelena Karleuša kaže da je na saslušanju ponovila svoj stav da roditelji moraju da imaju pravo na izbor i navela da je saslušanje trajalo 15 minuta, kao i da su svi bili veoma ljubazni.

- To nije ni laž, niti izazivanje panike, tako da ne podleže nikakvoj krivičnoj odgovornos­ti. Sve ovo je jedna velika farsa vlasti, to svi odlično znaju. U demokratsk­im zemljama ovo bi se sve zvalo gušenje slobode govora i mišljenja. Ali to je Srbija danas. Tako da ne čudi. Sa druge strane, uslovi za rad koje sam zatekla u 29. novembra su stravični. Apelujem na državu da pomogne policiji jer rade u sramnim uslovima - kaže Karleuša za „Alo!“.

Podsetimo, u prijavi protiv 42 osobe, među kojima je i Karleuša, stoji da su izazivali paniku svojim objavama na društvenim mrežama o navodnoj štetnosti vakcine koja decu štiti od malih boginja, rubeola i zauški.

U „društvu iz prijave“našli su se i spisatelji­ca Mirjana Bobić Mojsilović, koja je, kako saznajemo, svoj iskaz dala u petak, Maja Volk, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti, Mira Sovilj, dr Todor Jovanovića, kao i pedijatar iz Zrenjanina Mirko Grubić, koji je među prvima dao izjavu.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, za krivično delo izazivanja panike putem sredstava javnog informisan­ja učiniocu preti kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia