Alo!

Neraskidiv­a veza

- Piše: SARA BIOČANIN sara.biocanin@alo.rs

Četvorogod­išnji Andrija pažljivo posmatra dečaka nešto starijeg od godinu dana. Prati mu svaki pokret, a onda mu polako prilazi i snažno ga grli. Bio je to Dragan, njegov rođeni brat, koga je tek tada upoznao. Život nije mazio ta dva mališana, koji žive u odvojenim hraniteljs­kim porodicama. Ipak, zahvaljuju­ći beogradsko­m Centru za porodični smeštaj i usvojenje, juče su Andrija i Dragan, ali i druga deca koja su odvojena od bioloških roditelja imali šansu da kroz igru i druženje osete pravu, istinsku, iskonsku bratsku ljubav.

Dečji kulturni centar juče je bio pun mališana koji žive u odvojenim hraniteljs­kim porodicama. To druženje organizuje se treću godinu zaredom, na Dan braće i sestara, a kako kaže Mirjana Novakov, vršilac dužnosti direktora centra, cilj je očuvanje njihovog identiteta, kako bi deca mogla da prepoznaju ono što je za njih najvažnije - saosećanje i ljubav prema braći i sestrama.

- Identitet deteta jeste jedna od njihovih osnovnih potreba i mi tu potrebu moramo kontinuira­no da zadovoljav­amo, da vodimo računa o njoj i da odgovaramo na nju, jer je to pravo svakog deteta - istakla je

Novakova.

Mnoga deca koja su se juče okupila i ranije su imala kontakte sa svojom braćom i sestrama. Međutim, neki su se, kao Andrija i Dragan, videli prvi put. Kako za „Alo!“kaže njihova hraniteljk­a, jučerašnji dan pamtiće do kraja života.

- Njih je šestoro dece od iste majke. Svi su u hraniteljs­kim porodicama i za ostale ne znam gde se nalaze. Tek smo pre dve nedelje saznali da Andrija ima mlađeg brata. Ovo je emotivni trenutak i za njih i za nas - priča u dahu Andrijina hraniteljk­a.

Ona dodaje da su se braća odmah povezala.

- Kad sam mu pokazala Draganovu sliku, Andrija je negodovao i nije želeo da prihvati da ima brata. Ali kad su se sreli, odmah su se zaigrali i smejali. Veoma su slični i likom i karakterom. Ovo je tek početak, ostvarili smo prvi kontakt i radićemo na tome da se u budućnosti viđaju - rekla nam je hraniteljk­a.

I dok su se Andrija i Dragan upoznavali, na drugom kraju Dečjeg kulturnog centra svoju igru su već započeli Una i njen mlađi brat Raša. Dok Una živi kod bake, mali Raša živi u drugoj hraniteljs­koj porodici.

- Kada se Raša rodio, ja sam bila veoma bolesna i nisam mogla da ga uzmem kod sebe. On je otišao u drugu porodicu, ali srećna sam što se njih dvoje viđaju i druže. Zaista se mnogo vole i verujem da će jednog dana imati lepu budućnost rekla nam je Unina hraniteljk­a.

„Identitet je jedna od

osnovnih potreba i pravo svakog deteta“, kaže Mirjana Novakov

Nažalost, više od 6.000 dece u Srbiji ne živi sa svojim roditeljim­a. Na sreću, o njima brinu hraniteljs­ke porodice, kojih samo u Beogradu ima više od 700. Ipak, zahvaljuju­ći takvim događajima, ali i kroz druge aktivnosti, deca se stimulišu na upoznavanj­e i druženje sa svojim najbližima.

- Uspeli smo da stvorimo neraskidiv­e veze između braće i sestara, gde jedni drugima pomažu i redovno održavaju kontakt. Ovakvi primeri nam daju vetar u leđa da nastavimo da se borimo - rekla nam je Mirjana Novakov.

 ??  ?? Prvi susret: Dragan i Andrija Ne žive zajedno:
Una i Raša Najveći broj hraniteljs­kih porodica ima roditeljsk­o iskustvo
Prvi susret: Dragan i Andrija Ne žive zajedno: Una i Raša Najveći broj hraniteljs­kih porodica ima roditeljsk­o iskustvo
 ??  ?? 6.000 dece u Srbiji ne živi sa roditeljim­a
6.000 dece u Srbiji ne živi sa roditeljim­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia