Alo!

Postavi sto kao PROFESIONA­LAC!

Razmak između tanjira najlakše ćete odrediti ako stavite četiri plitka tanjira jedan do drugog, pa sklonite dva srednja

- Piše: E. A. redakcija@alo.rs

S prvim vikendom nakon Vaskrsa kreće sezona venčanja, pa će svečanih ručkova biti napretek. Donosimo vam pravila za postavljan­je stola za svečane prilike.

Prilikom postavljan­ja stola pravilo je da se tanjiri stavljaju na udaljenost­i od dva prsta u odnosu na kraj stola. Razmak između tanjira najlakše ćete odrediti ako stavite četiri plitka tanjira jedan do drugog, pa sklonite dva srednja. Svaki gost treba da ima 60 do 70 centimetar­a prostora oko sebe, znači 30 do 35 centimetar­a sa svake strane.

Treba voditi računa i da iza stolice bude najmanje 50 centimetar­a slobodnog prostora, kako bi gosti nesmetano mogli odlaziti od stola. Čaše treba da stoje isključivo s desne gornje strane tanjira. Glavna čaša za vino postavlja se tačno iznad vrha noža za glavno jelo.

Pribor za jelo treba slagati prema redosledu jedenja, odnosno ono za poslednje jelo stavlja se uz tanjir. Noževi uvek moraju biti okrenuti prema tanjiru, kako se gost ne bi povredio.

Po pravilu, viljuške uvek stoje s leve strane, no ako je na meniju jelo s povrćem, viljuška tada treba da stoji s desne strane tanjira. Izuzetak su i špagete, jer viljuška tada treba stajati s desne strane tanjira, a kašika s leve.

U svečanim prilikama prostire se beli stolnjak i stavljaju beli ubrusi. Platneni ubrusi se, prema bontonu, postavljaj­u samo u posebnim prilikama, i to ili na tanjir ili s njegove desne strane. Za ostale prilike služe se salvete. Jelo se uvek poslužuje gostu s njegove leve strane, a pre posluživan­ja deserta treba skloniti sa stola sve osim čaša. Vino se ponovno toči ako je čaša prazna.

Formalni ručak

Do tanjira sa leve strane stoji viljuška za glavno jelo, a do nje viljuška za salatu. Sa desne strane uz tanjir stoje nož, kašika i viljuška za školjke. Poslužuju se čaša za vino i čaša za sok ili vodu. Kašičica za desert stoji iznad tanjira.

Formalna večera

Razlika između formalne večere i ručka je samo u broju čaša. Tako do tanjira zdesna stoji čaša za vodu, crno vino, iznad njih u sredini čaša za belo vino i kraj nje čaša za šampanjac.

Ležerni ručak

Do tanjira sleva stoji velika viljuška za glavno jelo i nešto manja za salatu. S desne strane tanjira, uz njega, stoji nož, pa kašika. Kašičica za desert ide iznad tanjira. Zavisno od pića, poslužite odgovaraju­će čaše, a možete i šoljice za kafu.

Ležerna večera

Na plitkom tanjiru je manji dublji, a s leve strane stoji samo viljuška. S desne je uz tanjir nož, pa kašika. Iznad njega ide mala viljuška ili kašičica za desert. Iznad noža je čaša za vodu, a njoj zdesna je manja čaša za belo vino.

Doručak za goste

S desne strane tanjira prvo stoji nož, pa velika kašika i kašičica za kafu. S leve strane stoji samo nož. Šoljica za kafu ili čaj stoji gore s desne strane, a s njene leve strane čaša za sok ili vodu. Slanik i posudica za biber idu s leve strane tanjira.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia