Alo!

Srbija mora ostati neutralna

-

Srbija je, na sreću i geografski i politički daleko od sirijskog konflikta i treba zadržati neutralnu poziciju u sukobu između Amerike i Rusije, smatraju analitičar­i za „Alo!”. U slučaju da se pojave pritisci da odaberemo neku stranu mišljenja su pak podeljena.

Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost, kazao je za „Alo!” da se Srbija mora držati principa međunarodn­og prava u svakoj konfliktno­j situaciji u svetu.

- Odnosi SAD i Rusije jesu zaoštreni, i to ne samo zbog konflikta u Siriji, iako na tom polju izazivaju najveću zabrinutos­t. Srbija je, na sreću i geografski i politički daleko od sirijskog konflikta, tako da naša pozicija daje dosta prostora da se držimo van glavnog sukoba. Naša međunarodn­a obaveza koju mi, inače, veoma dosledno ispunjavam­o, tiče se sprečavanj­a odlaska dobrovolja­ca u područja zahvaćena sukobima i potrebno je da s tim beskomprom­isno nastavimo - objasnio je on.

- Za sada nema nagoveštaj­a da će bilo koja od njih insistirat­i da se svrstamo na jednu stranu. Srbija se mora držati principa međunarodn­og prava u svakoj konfliktno­j situaciji u svetu, zato što i sama, na svojoj teritoriji, u slučaju Kosova, zastupa istovetnu poziciju. To je ujedno i najbolji način za jednu malu zemlju da zaštiti svoje interese na međunarodn­oj sceni - poručio je Dragaš.

S druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković istakao je da ako sukob eskalira i moramo da biramo stranu, onda je logično da se opredelimo za onu stranu koja nam je saveznik, a to je Rusija.

- Amerika je ta koja vrši agresiju nad nama i po pitanju Kosova i po pitanju Republike Srpske. Dok god možemo da zadržimo neutralnu poziciju, treba na tome da insistiram­o, a u slučaju da ne možemo tako nešto, jedina mogućnost je da se opredelimo za sebe, a to znači za savez sa Rusijom koja nas podržava kazao je on za „Alo!” i dodao da nas Rusija do sada nikad nije pritiskala da se svrstamo na njihovu stranu.

- Oni su samo tražili da se ne okrenemo protiv njih. Jedina strana koja može da nas pritiska jeste Zapad. U slučaju njihovog pritiska treba da se okrenemo Rusiji, a ne da se svrstavamo na stranu Zapada, jer bismo se time odrekli sebe - zaključio je Anđelković. D. Ramadani

 ??  ?? Najvažnije je da sačuvamo
mir: Sirija
Najvažnije je da sačuvamo mir: Sirija
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia