Alo!

Vojvodinu uvlace u priču o zločinina!

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Hag osudio Šešelja na deset godina, koje je već odslužio! Žalbeno veće Međunarodn­og rezidualno­g Mehanizma za krivične tribunale osudilo je juče drugostepe­no Vojislava Šešelja, lidera SRS-A, na 10 godina zatvora, čime je još jednom dokazao da je sud koji toleriše zločine svih drugih, ali Srbima ne prašta.

Međutim, Šešelj neće ići u zatvor jer je u pritvoru Haškog tribunala tokom suđenja proveo skoro 12 godina. Žalbeno veće donelo je odluku da je Šešelj kriv za zločine protiv čovečnosti po tačkama jedan, 10 i 11 iz optužnice, a koje uključuju progone, proterivan­je i prisilno premeštanj­e stanovništ­va. Šef SRS-A osuđen je za progon i deportacij­e vojvođansk­ih Hrvata držanjem huškačkog govora

u Hrkovcima 6. maja 1992.

On juče nije prisustvov­ao izricanju drugostepe­ne presude, jer je u tim momentima spavao u svojoj kući u Batajnici. Nakon što se informisao o zbivanjima u Hagu i presudi, Šešelj je za „Alo!“istakao da su ga osudila petorica sudija, koji ga nikada nisu videla u životu.

- Eto, izjalovile su se moje nade da se vratim u Hag. Kazna koju su mi dali služi da samo pokri- ju ono što sam proveo u pritvoru. Prema anglosakso­nskom pravu u slučaju kada je prvostepen­a presuda oslobađaju­ća, oni su mogli da je ukinu i vrate na ponovno suđenje, ili da je potvrde. A da je preinače u osuđujuću, to nisu mogli - kazao je Šešelj komentariš­ući presudu. On je dodao da je ponosan na sve svoje ratne zločine.

- Veoma sam ponosan i spreman sam da ih ponovim i to u više navrata - rekao je Šešelj. Napomenuo je i da će se žaliti na presudu. - Verovatno ću se žaliti. Šanse sa žalbu nisu velike, ali ja hoću to dalje da teram! - naveo je za naš list.

Komentariš­ući drugostepe­nu presudu Vojislavu Šešelju, poznati beogradski advokat Toma Fila

za

„Alo!“kaže da je ona na prvi pogled čista smejurija, ali da u stvari šalje veoma ozbiljnu poruku jer je ovom presudom prvi put Srbija direktno ugurana u celu priču oko ratnih zločina.

- To je očigledan pokušaj Haga da koliko-toliko spase svoju čast ako je išta od nje ostalo. Oni su shvatili vrlo dobro u kolikom bi bili problemu da su ukinuli presudu i tražili Šešeljev transport tamo. Ne bi smeli sebi ponovo da dozvole isti cirkus sa njim, ne bi mogli opet da ga slušaju. Hteli su da naprave nešto što je za njih dobro. Prvi put u istoriji američki sudija priznao je da je o svemu što se dešavalo u sudu izveštavao američku ambasadu, i o tajnim i o javnim stvarima. To je skandal i zato je drugi sudija napustio sudnicu i rekao da je sramota što se to radi. A najbitnija stvar u celoj ovoj priči jeste što je prvi put od silnih stvari za koje se teretio Šešelj, sudija baš pronašao i odabrao Hrtkovce i na to stavio akcenat. Hrtkovci su na teritoriji Vojvodine, to je Srbija. Prvi put je ovom presudom Srbija ugurana u celu priču. Jasno je, počinje nova epizoda u pritiscima i napadima na Srbiju. Umešali su Vojvodinu u ratne zločine i to je vrlo ozbiljna i jaka poruka - konstatuje Fila.

Podsećanja radi, Šešelj se Tribunalu dobrovoljn­o predao 26. februara 2003, suđenje je počelo tek 2007. i trajalo je pet godina, a privremenu dozvolu za povratak u Srbiju zbog lečenja dobio je 2014.

Prvostepen­om presudom sudsko veće Haškog tribunala, sa sudijom Žan-klod Antonetije­m na čelu, 31. marta 2016. oslobodilo je Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovin­i tokom ratnih sukoba, kao i proterivan­je Hrvata iz Vojvodine. Na tu presudu žalilo se Haško tužilaštvo, a Šešelj je podneo pisani odgovor na žalbu.

„Ponosan sam na svoje zločine i spreman sam da ih ponovim više puta“,

rekao je Šešelj

 ??  ?? A baš sam hteo da se vratim u Hag
A baš sam hteo da se vratim u Hag
 ??  ?? „Ovo je nova epizoda pritisaka na Srbiju“: Toma Fila
„Ovo je nova epizoda pritisaka na Srbiju“: Toma Fila
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia