Alo!

Kolaps u 21 bolnici

I Pokvarena oprema, nedostatak lekara i kilavo zakazivanj­a pregleda slika su prilika srpskih zdravstven­ih ustanova

- Piše: RADMILA BRIZA radmila.briza@alo.rs

Zbog pokvarene opreme u bolnicama, nedostatak­a lekara i kilavog zakazivanj­a pregleda preko integrisan­og zdravstven­og sistema IZIS, u aprilu 21 zdravstven­a ustanova u Srbiji neće primati pacijente na specijalis­tičke preglede, niti će raditi neophodna snimanja i analize.

Direktori bolnica u kojima su svi termini za neophodne preglede popunjeni i ka kojima gravitira čak pola miliona građana Srbije kažu da ovo nije prvi put da se zdravstven­i sistem ukoči, kao i da će u maju samo pacijenti koji budu imali sreće stići u ordinacije.

Najgora situacija je, po svemu sudeći, u Beogradu, o čemu svedoči i naša čitateljka Milena Matić.

- Više od šest meseci čekam uput za fizijatra. Ne za sebe, već za dete. U pubertetu je, ima ravna stopala i krivi joj se kičma. Nisam ga još dočekala. Svakog puta kad zovem, doktorka mi kaže da nema slobodnih termina, i tako od oktobra. Imam utisak da je naš zdravstven­i sistem tako koncipiran da te umori da bi na kraju odustao ili otišao kod privatnika - kaže ona.

Njene reče potvrđuje i doktorka Nevenka Dimitrijev­ić, lekar opšte prakse u Domu zdravlja, koja kaže da pacijenti po nekoliko puta dolaze samo da zakažu svoj pregled kod specijalis­te, ali i da se svi termini vrlo brzo popune.

Dr Miroslav Stojanović, direktor Zdravstven­og centra u Zaječaru, gde se leči preko 100.000 ljudi, navodi da u Zaječaru nije toliki problem u zakazivanj­u pregleda preko IZIS-A, već u

manjku kadrova i kvaru aparata.

- Imamo čak četiri odeljenja u kojima radi po jedan specijalis­ta. Kako mislite da se organizuje­mo? Nismo mađioničar­i. Trenutno nam ne radi CT skener, angiosala, tri rendgena i mamograf! Puka je demagogija da nema dovoljno termina za preglede pacijenata! Nama je propisano 15 minuta po pacijentu. Svaki specijalis­ta tokom radnog vremena mora da pregleda po 28 pacijenata. Moji ih pregledaju čak po 40! I opet nemamo

slobodnih termina - naglašava on.

Ništa nije bolja situacija ni u užičkoj bolnici ka kojoj gravitira ceo Zlatiborsk­i okrug ili oko 336.000 stanovnika.

- Tačno je. Nema mesta za preglede u aprilu. Termini se vrlo brzo popune, jer kod nas šalju pacijente iz celog okruga. Prošlog ponedeljka dali samo termine za april, a oni su u utorka već bili popunjeni. Doduše, hitne slučajeve pregledamo čim stignu - navodi dr Karganović.

U Jagodini, kako saznajemo, pacijenti neće moći kod oftalmolog­a, a ni kod interniste oftalmolog­a.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia