Alo!

MAJOR KALOCI BIO JE ČOVEK KOJI SE RETKO RAĐA

- EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Poginuo major Vojske Srbije Robert Kaloci, dok je major Aleksandar Matić sa teškim povredama zbrinut na VMA u Beogradu

Pilot Vojske Srbije, major Robert Kaloci iz Kovina, poginuo je, dok je njegov kolega major Aleksandar Matić (40) teško povređen u stravičnoj avionskoj nesreći, koja se juče oko devet sati desila u rejonu sela Kovačica. Kako nezvanično saznajemo, do kobnog pada vojnog aviona „supergaleb G-4“došlo je tokom trenažnog leta, kada je navodno otkazao motor na letelici!

Da bi izbegli nedužne žrtve, kada su primetili da imaju problema s avionom, hrabri i iskusni piloti letelicu su usmerili ka njivama. Otežavajuć­a okolnost bila je ta što su u tom trenutku na poljima bili u toku poljoprivr­edni radovi, zbog čega su avion usmeravali ka praznim ledinama, da bi izbegli još veću tragediju.

Nakon što su se uverili da je pad neizbežan, piloti Robert Kolaci i Aleksandar Matić odlučili su da se katapultir­aju.

- Čuli smo da neki avion leti iznad Kovačice, a u jednom trenutku mi se učinilo da je taj zvuk prestao. Pogledao sam u nebo i video kako avion ponire, a bilo mi je čudno što se ne čuje zvuk karakteris­tičan za rad motora. Avion je krivudao u vazduhu, kao da je tražio pogodno mesto za sletanje - priča jedan meštanin Kovačice i dodaje da je takođe video i dva padobrana. Meštani Kovačice, koji su se zatekli na licu mesta, odmah su pritrčali pilotima, koji su se prizemljil­i kilometar dalje od mesta pada aviona. - Odmah sam im pritrčao. Obojica su disala. Kalocija sam otkopčao. Dok smo im pomagali, komšije su pozvale Hitnu pomoć. Pošto su obojica bila živa

nakon pada, nadali smo se da će uspeti da se izvuku, ali kasnije sam saznao da je jedan od njih preminuo - ispričao je za „Alo!“Jan Boljarac, očevidac tragedije.

Njegov komšija Vladimir Kuharik opisao je pad aviona kao veliku grmljavinu.

- Bio sam na pijaci kada sam čuo prasak kao da grmi i kao da je grom negde udario. U trenutku sam pogledao ka nebu i video sam dva padobranca. Posle pola sata otišao sam u polje, video olupinu aviona i veliki krater u zemlji, a na kilometar dalje na drugom mestu bili su delovi kaciga i sedišta - ispričao je Kuharik za „Alo!“.

Povređeni pilot najpre je zbrinut u pančevačko­j bolnici, a odatle je helikopter­om prebačen na VMA, gde je juče i operisan.

- Njegove povrede su teške, ali na sreću, nije životno ugrožen. Lekari mu pružaju svu neophodnu pomoć i prate njegovo stanje - kaže naš izvor.

Kako saznajemo, obojica pilota su iz 252. eskadrile RV i PVO, stacionira­ne na

aerodromu u Batajnici, a stradali Kaloci važio je za jednog od najboljih.

Pilot Matić, koji se juče katapultir­ao zajedno sa poginulim pilotom, bio je u istoj klasi sa Dejanom Pandurović­em, jednim od dva stradala pilota u tragediji kod Šapca pre godinu dana. Pandurović je bio kapetan 252. školsko-trenažne avijacijsk­e eskadrile 204. vazduhoplo­vne brigade. Prošle godine bio u avionu koji se srušio u Šapcu, zajedno sa potpukovni­kom Nenadom Ćulibrkom i nažalost izgubio život. Pandurović i Matić bili su kolege sa klase, a

kako pričaju Matićeve kolege, svi ga znaju kao najboljeg studenta u generaciji.

Pilot Kaloci je za sobom ostavio suprugu Snežanu i sina Marka, a komšije iz njegove zgrade u Kovinu šokirane su zbog svega što se dogodilo. Porodicu Kaloci posetio je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i Ljubiša Diković, načelnik Generalšta­ba.

- Komšije o njemu govore kao o izuzetnom čoveku i profesiona­lcu. Reč je o čoveku, koji je dostigao sam vrhunac svoje profesije. To se može videti po tome kako se ponaša njegova porodica. Svakako se radi o čoveku koji će nedostajat­i Vojsci i svim ostalima. Vojska će, naravno, pomoći porodici, o tome ne treba ni govoriti - kratko je poručio ministar Aleksandar Vulin, ispred zgrade u ulici Svetozara Markovića, gde stanuje porodica Kaloci.

 ??  ?? Izuzetan čovek i profesiona­lac: Robert Kaloci Nije životno ugrožen:
Aleksandar Matić Svedoci: Jan Boljarac i Vladimir Kuharik
Katapultir­ali se u rejonu sela Kovačica
Izuzetan čovek i profesiona­lac: Robert Kaloci Nije životno ugrožen: Aleksandar Matić Svedoci: Jan Boljarac i Vladimir Kuharik Katapultir­ali se u rejonu sela Kovačica
 ??  ?? Mesto tragedije: „supergaleb G-4“se srušio tokom trenažnog leta Ministar Aleksandar Vulin izjavio saučešće
porodici Kaloci
Mesto tragedije: „supergaleb G-4“se srušio tokom trenažnog leta Ministar Aleksandar Vulin izjavio saučešće porodici Kaloci

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia