Alo!

IVANA ŽIGON ZA ALO! NAKON SMRTI GLUMAČKE LEGENDE: Teško mi je, otišla je moja mama!

- Piše: NIKOLINA MARIĆ nikolina.maric@alo.rs

Jelena Jovanović Žigon, poznata srpska glumica, supruga legendarno­g glumca i reditelja Steve Žigona i majka glumice Ivane Žigon i slikara Nikole Žigona, preminula je u 85. godini posle iznenadne i kratke bolesti.

Njena ćerka Ivana od šoka nije mogla da govori, ali je ipak smogla snage i dala kratak komentar za „Alo!“.

- Ne mogu da pričam. Razumite me, stvarno ne mogu... Mnogo mi je teško, nemam snage, otišla je moja mama - rekla je Ivana, a zatim su je savladale emocije.

Glumačka legenda snimila je preko 50 igranih i 15 televizijs­kih filmova od kojih se u istoriji srpskog filma ističu „Prvi građanin male varoši“, „Moja strana sveta“, „Jutro“, „Divlje seme“, „Sudar na paralelama“, „Kapetan Leši“.... U Australiji je snimila sa velikim uspehom dva filma - „Obećana žena“i „The Picture Show Man“.

U legendarno­j seriji o Vinetuu, koja je ostala zabeležna u svetskoj kinematogr­afiji, imala je zapaženu ulogu sa poznatim holivudski­m glumcem Stjuartom Grendžerom.

Kod srpske publike veliku popularnos­t stekla je i u seriji „Žikina dinastija“ulogom prije Jelene.

Dobitnica je i nagrade publike „Zlatni prsten“za najbolju glumicu 1961, kao i plakete Jugosloven­ske kinoteke za izuzetan doprinos našem filmu 2006. U zenitu svog života i uspešne karijere na međunarodn­om festivalu „Zlatni vitez“u Rusiji dobila je nagradu za živo nazvanu po imen geja Bondarčuka, k se dodeljuje na ovo kolega u Srbiji ovu Bata Živojinovi­ć i lena bila prva i za

Prošle godine p Aleksandro­vca i d plodnijih predela vačke župe.

Na sve te počast la skromno, ističuć

- Veoma je velik delim u Srbiji sa cima, Batom Živo puno sarađivala, i koji je za mene sim vije generacije. Za režiserima s kojim ostavili iza sebe an su „Prvi građanin đevića, „Divlje s „Moja strana sveta

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jelena Žigon sa sinom Nikolom, ćerkom Ivanom i unucima
Jelena Žigon sa sinom Nikolom, ćerkom Ivanom i unucima
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia