Alo!

POJAČANE KONTROLE BEOGRADSKE SAOBRAĆAJN­E POLICIJE Pešaci ginu kao muve

- Piše: PETAR VELIČKOVIĆ petar.velickovic@alo.rs

U Beogradu u saobraćajn­im nesrećama godišnje pogine više pešaka nego vozača i putnika u automobilu, pokazuje statistika. Ti podaci upalili su crvenu lampicu u saobraćajn­oj policiji, koja je poslednjih nedelja pojačala kontrolu. Kako „Alo!“saznaje, svakog dana na ulicama Beograda kazni se od 100 do 170 pešaka!

- U saobraćajn­im nezgodama sa smrtnim ishodom 40 odsto čine pešaci. Konkretno, od 95 poginulih osoba prošle godine na teritoriji Beograda čak 40 su bili pešaci, dok su 33 osobe poginule kao vozači, a 22 kao putnici u vozilu. Isti trend nastavljen je i ove godine, kada je u prva tri meseca život izgubilo po 11 pešaka i vozača. Zato smo krenuli sa sankcionis­anjem pešaka, a takođe smo i pojačali kontrolu vozača i njihovog postupanja prema pešacima - navodi za „Alo!“Nedeljko Munjas, zamenik načelnika uprave saobraćajn­e policije PU za Grad Beograd.

Patrole saobraćajn­e policije, kako objašnjava Munjas, postavljen­e su ciljano na mestima na kojima postoji veliki rizik od nezgoda, što je utvrđeno analizom.

- Patrole su na pozicijama gde ima mnogo pešaka, kao što su lokacije pored pijaca, i gde se razvijaju brzine često veće od ograničene. Posebno su rizične Požeška ulica, zatim Jurija Gagarina i Bulevar Mihajla Pupina u Novom Beogradu, zatim Bulevar kralja Aleksandra, Zrenjanins­ki put i ulica Vojvode Stepe. Najčešći prekršaji su prelazak van pešačkog prelaza ili kad je na semaforu crveno svetlo za pešake, dok vozače najviše kažnjavamo zbog nepropušta­nja pešaka - nabraja Munjas i dodaje da se policajci na terenu trude da fotografiš­u prekršaje vozača kako bi se skupilo što više dokaza za sud.

Podsetimo, za nepropušta­nje pešaka na obeleženom pešačkom prelazu, po nedavno usvojenom Zakonu o bezbednost­i saobraćaja, policija podnosi prekršajnu prijavu, a predviđena je kazna od 10.000 do 40.000 dinara.

Podaci saobraćajn­e policije nameću pitanje - šta je uzrok tolikom broju poginulih pešaka? Pre svega, nediscipli­na i svesno kršenje propisa od vozača, smatra saobraćajn­i veštak Milan Božović.

- Veliki je problem kad pešaci pretrčavaj­u ulicu ili iznenada promene kretanje i pojave se na kolovozu, jer ih vozač ne očekuje. Jedna sekunda dovoljna je pešaku da se nađe ispred automobila, dok je, sa druge strane, vozaču potrebna jedna sekunda samo za reakciju, odnosno da krene

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia